НС реши: Депутатите ще получават заплатите си само по банков път

След два дни и 10-часов дебат народните представители най-сетне приеха и правилника за дейността на НС

Йорданка Веселинова 17 декември 2021 в 17:29 2383 0

Снимка БТА/Владимир Шоков, архив

Андрей Гюров

Народните представители ще получават заплатите си само по банков път, реши парламентът. Депутатите приеха предложението на председателя на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров със 131 гласа "за", 0 "против" и 29 "въздържал се". Против бяха депутатите от ДПС и "Възраждане".

Допълнителните 2/3 към заплатата за други разходи и за сътрудници ще продължат да се получават по банков път, но само след решение на парламентарната група. 

Очаквано напрежение в залата предизвика точката, предвиждаща изплащането на възнагражденията. В сряда комисията, която трябва да изработи правилника, не подкрепи това предложение. Казусът стана по-популярен с изказването на депутата на ДБ Иван Димитров, който заяви, че иска да получава парите си в кеш, защото няма банкова сметка и няма желание да си открива. Вчера той се отказа от тезата си и коментира, че е говорел принципно.

Настимир Ананиев от ПП, който е и председател на временната комисия, заяви, че парите по банков път са доказателство за прозрачността. Любомир Каримански пък го репликира, че банковото разплащане не означава прозрачност и припомни за банковата тайна.

"Винаги сме заставали зад това възнагражденията да се плащат по банков път, но за да бъдем коректни - не знам дали г-н Ананиев е държал "Публични финанси", но понеже преподавам публични финанси в УНСС, бих му писал много слаба оценка", коментира депутатът от ИТН.

Христо Гаджев от ГЕРБ също се включи в спора и коментира, че вероятно Настимир Ананиев си мечтае за торби с пари.

"Не знам за торби, но за сакове чухме", контрира го Ананиев, припомняйки казуса с изтеглените с торби и сакове милиони левове от парите за строежа на АМ "Хемус".

След два дни спорове в пленарната зала и общо 10-часов дебат депутатите най-сетне приеха правилника да дейността на НС. Приемането на правилника в предния парламент се забави и той беше обнародван в Държавен вестник в началото на август. Постоянните комисии бяха формирани още по-късно и това беше причината за критиките към 46-ото НС, което изслушваше министри ударно и обсъждаше правилника, докато законотворчеството се бавеше.

Вчера депутатите се скараха и не успяха да приемат правилника въпреки удължения пленарен ден.

Още преди началото на дебата от БСП поискаха удължаване на заседанието до приемане на правилника. Вчера заради процедурни хватки предложението на Филип Попов за удължаване на деня не беше дори гласувано и днес, за да се избегне това, депутатът от БСП поиска по-дълго заседание още в началото на пленарния ден.

Другите спорове в залата

Първият спор днес възникна заради предложението на Ива Митева от ИТН за промяна на условията за провеждане на заседанията на парламентарните комисии. Тя предлага те да се състоят дори и когато не присъстват повече от половината от членовете ѝ. В такива случаи единствено не може да се гласуват предложения. С тази промяна бившият председател на НС опитва да прекрати практиката за блокиране на заседанията на комисиите заради липса на кворум.

Предложението ѝ беше посрещнато с критики депутатите от ГЕРБ-СДС, които видяха възможност важни решения да се прокарват набързо. Митева отхвърли тази теза с аргумента, че в предложението ѝ е заложено гласуване само при присъствието на повече от половината от членовете на комисията.

Промяната беше подкрепена в зала.

Друг спор възникна около предложението на Екатерина Захариева от ГЕРБ за общественото обсъждане на законопроектите преди първо четене, което беше посрещнато с критики от Ива Митева, която заяви, че с тази поправка излишно би се удължил законотворческия процес. Митева попита какво ще се случи, ако законопроектът бъде разкритикуван от обществото - ще се върне ли в залата и дали изобщо ще се гласува.

Депутатът от ИТН бе категорична, че общественото обсъждане в комисия преди четеното в зала е достатъчно. Росица Кирова от ГЕРБ също се включи и заяви, че за качествените закони е необходимо дълго обсъждане. Тя коментира, че не вярва в обещанията за промяна. Зам.-председателят на НС се усъмни още, че с това предложение законите ще се пишат на коляно и приемат набързо. 

Все пак предложението не се прие.

ГЕРБ и ДПС блокират приемането на правилника

След това обсъждането на другите предложения продължи, но по-голямата част от депутати от ГЕРБ-СДС излязоха от залата. Кворумът падна и това наложи даването на 30-минутна почивка. След края ѝ те се върнаха, но отново не участваха в гласуването. По-голямата част от ПГ на ДПС също не участваше в гласуването.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се оплака, че до 15 часа са приети само три предложения на опозицията - на Христо Гаджев, Елена Гунчева ("Възраждане") и на Хамид Хамид. Към този момент много малка част от ПГ на ГЕРБ-СДС беше в залата (10 от 59), но те не участваха в гласуванията. 

Поведението на депутатите от ДПС беше сходно. Следобед в залата бяха 15 депутати от общо 34.

Малко преди 17 часа и след поредната почивка кворумът беше на границата. В зала бяха 121 депутати, точно колкото е необходимо, за да продължи вотът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови