ДБ ще гласува заплатите на депутатите да са по карта, но всеки можел да избира

Георги Ангелов 16 декември 2021 в 12:56 3919 1

Групата на Демократична България ще гласува депутатите да получват заплатите си банкова сметка при приемането на парламентарния правилник, който се обсъжда в пленарна зала в момента. Вчера временната парламентарна комисия реши депутати без банкова сметка да получават заплатите си в брой. Депутатът от ДСБ Иван Димитров по време на дебатите заяви, че няма банкова сметка и няма желание да си открива.

Днес той обясни, че говорел принципно. “Имаме ли право да задължаваме някого да има банкова сметка”, попита риторично той. Имам и банкова сметка и работя с банкови сметки, каза Димитров и обясни, че вчера казал, че няма сметка за нуждата на дебата. “Когато се приемат правила, те трябва да важат за всички. Ако вие нямате банкова сметка, как ще ви платят заплатата? Ако работодателят не ви плати заплтатата можете да го съдите”, каза Димитров. Той добави, че вчера на гласуването, само 4 човека са били “за”. Димитров добави, че ще получава заплатата си по банков банков път, “разбира се”.

Димитров призна, че има голям кредит, но отрече това да има връзка с мнението му в комисия. “Как се обслужва кредита е личен въпрос на всеки от нас”, каза той. От декларацията на Димитров пред КПКОНПИ се вижда, че той дължи 432 436 лв. към колекторската фирма "Колект Б”. Според декларацията му от предишния парламент същият кредит е бил към “Юробанк”, а отделно е декларирал и задължение от 4500 лв. за издръжка.

Банката продаде пакет от лоши вземания вземания с 434 млн. евро номинал на "С.Г. груп", каквото е старото име на "Колект Б”. Фирмата е една от получилите огромни необезпечени кредити от ББР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови