Нинова потвърди оставката си, обвини машинното гласуване и пандемията за слабия резултат на БСП

Мнозинството на конгреса не пусна социалистите на церемонията за втория мандат на президента

OFFNews 22 януари 2022 в 11:35 4364 1

Подадох оставката си пред всеки член на партията. Днес я потвърждавам пред всички вас. 

Това заяви в доклада Корнелия Нинова пред конгреса на БСП. Тя призова делегатите да не отменят прекия избор на лидер, каквито предложения има.

Според Нинова БСП трябва да предложи на изборите да се гласува и с машини, и с бюлетини, като посочи изцяло машинния вот като една от важните причини за четвъртото място на партията след 14 ноември. 

Тези избори показаха, че пред нас стоят 4 въпроса. Първият е избирателната активност и нейният спад. Това трябва да е много ярък знак към всички политици и държавници за увеличаващото се недоверие на хората и означава липса на легитимност на институциите

Второ: Изборите показаха недоверие към системната партийност и към идеологическия облик дясно-ляво, който беше изместен от статукво-промяна. На нас ни отива да върнем политиката на полето на идеите, каза Нинова. 

На трето място тя постави машинното гласуване, а на четвърто - пандемията от COVID-19 и епидемичните мерки.

Изтощихме се от вътрешни борби. Обидени другари не участваха в кампанията, а някои открито или не - работеха за други политически субекти, повтори своя теза Нинова. Тя отчете, че на изборният резутат на БСП се е отразила изборната динамика, като изненадващо 10 000 социалисти са подкрепили ДБ. 

Нинова напомни, че БСП и "лично аз" е дала старт на политическата кариера на президента Румен Радев. В началото на заседанието на конгреса обаче имаше предложение конгресът да отложи работата си с час, за да могат делегатите да отидат на официалната церемония за встъпването във втория мандат. При гласуването премерването на силите показа 138 делегати "за", 384 "против" и 111"въздържали се". 

Ако имаме значителен успех, това е, че за няколко месеци обърнахме нагласите и станахме желан партньор за промяната, каза Нинова. И сме част
от управляващата коалиция. Само за 1 месец и без нито ден толеранс към правителството, три политики, за които БСП се бори
отдавна, вече са факт, обяви Нинова.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови