Няма проблем да намалим потреблението на ток с 15%, твърди министърът на икономиката

OFFNews 19 септември 2022 в 21:19 2653 0

Никола Стоянов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов

Няма да има проблем България да спази препоръката на ЕК като намали потреблението на електроенергия с 15%, а бизнесът ще се справи с тази ситуация. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред БНТ. 

Николов уточни, че става дума за цялостното потребление в държавата, а не за определена компания. "Сигурен съм, че всяка компания има как да оптимизирана при нейните разходи. При тези цени едно намаление би било добре дошло", допълни той.

По отношение на свръхпечалбите в сектора и солидарното им разпределение министър Стоянов заяви, че според него в моменти на криза трябва да си помагаме и секторите помежду си, и свръхпечалбите задължително трябва да бъдат обложени по някакъв начин.

"Не може в момент, в който много сектори страдат, други да просперират свръх", каза той. 

По думите му страната ни ще инвестира много в индустриални зони и по Плана за възстановяване и устойчивост. "България е една от най-добрите дестинации в Европейския съюз за инвестиции като общи условия - и като данъци, и като човешки ресурси", подчерта той.

Стоянов каза още, че със сигурност политическата нестабилност е фактор, който е негативен за страната.

Служебният министър заяви, че разговори за цените на горивата се водят не само с "Лукойл", а с всички участници на пазара на едро на горива. Стоянов каза, че се говори с всички и се решават проблеми на различни нива, а не на "Лукойл". 

"Както се вижда, важното е, че носи резултати и аз съм убеден, че следващите 2-3 месеца тези резултати ще са още по-осезаеми", коментира Стоянов политиката на държавата при цените на горивата.

След 1-2 месеца спира износът на "Лукойл" на преработени продукти за ЕС и страни от третия свят. Според икономическия министър това би повлияло много негативно и ще търсят решение по този проблем в правителството. 

Министърът обяви, че ръководството на Комисията за защита на потребителите е сменено. По думите му в някои звена са назначени хора с криминално минало, които най-вероятно развиват незаконно дейност. "Назначени са партийни калинки - на по 6 и 4 часа. Получихме страшно много сигнали. Те (от ръководството) отказаха да работят с министерство", каза Стоянов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови