Митрофанова ще бори антируските 'фалшиви новини' с брифинги

Йорданка Веселинова 11 март 2022 в 15:45 3652 0

Снимка FB/ Посольство России в Болгарии, стопкадър

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова ще бори антируските 'фалшиви новини' в българските медии с брифинги.

Това съобщи дипломатът във видео, публикувано на официалната страница на посолството във Фейсбук. То е и първият "брифинг" от обещаната поредица от ежеседмични изявления. Журналисти и въпроси няма - изобилстват тезите на Москва за "специалната операция", както Кремъл определя войната в Украйна.

Митрофанова аргументира нуждата от такива изявления с "увеличаващата се в международните медии антируска реторика, размножаващите се в геометрична прогресия фалшиви новини за Русия" и ограничаването на излъчване на руски медии. (Три дни след началото на войната Европейският съюз реши да забрани излъчването на руските медии RT и Sputnik. Решението беше съобщено на извънреден брифинг от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. - бел. ред.)

В първия си брифинг руският посланик съобщава, че "продължава специалната операция на Въоръжените сили на Русия в Украйна". Тя определя инвазията в страната и бомбардирането на жилищни квартали като "операция по демилитаризация и денацификация на престъпния киевски режим, който в продължение на 8 години води война срещу населението на ДНР и ЛНР". (Донецк и Луганск се самопровъзгласиха за републики и два дни преди началото на войната бяха признати единствено от Русия - бел. ред.)

Митрофанова заяви, че Русия не планира да окупира територии на Украйна. (До този момент обаче в Мариупол и Херсон преминаха под руски контрол. В редица други градове се водят сражения, към Киев пътува над 64-километров военен конвой, Одеса се подготвя за десант от морето - бел. ред.)

Тя твърди, че Русия "взема всички възможни мерки, за да запази живота и сигурността на мирните жители", а "ударите се нанасят само по военни обекти при използване на високоточни оръжия". В допълнение посочва, че Москва прави всичко възможно, за да се осигурят хуманитарни коридори, но режимът в Киев провалял евакуацията, за да използва хората като "жив щит". (В последните дни родилният дом и детска болница в Мариупол бяха бомбардирани, градът е оставен без вода, ток и отопление, а редица цивилни загинаха при опит да се евакуират от Ирпен. В Мариупол също се стреля по хуманитарен коридор и едно дете загина. Освен ударите, падащи в близост до цивилните, Русия предложи евакуационни коридори към Беларус и Русия. Украинските власти определиха това предложение като "наглост" - бел.ред.)

Митрофанова твърди, че от началото на "специалната операция" са унищожени "2911 обекта на украинската военна инфраструктура. В това число 141 зенитни ракетни комплекси, 89 бойни самолети, 57 хеликоптери, 86 радиолокационни постове, 986 танкове и други бронирани машини, 107 реактивни системи за залпов огън, 368 оръдия на полева артилерия, 749 броя на специална военна техника, 97 безпилотни летателни апарати, а 90% от военните летища са ликвидирани." (Тези данни значително се различават от подадената информация от украинските власти. Данните не могат да бъдат проверени независимо и следва да се гледа на тях със съмнение.)

Тя допълва, че на територията на Украйна има биологични лаборатории, част от съвместна операция на САЩ и Украйна. Митрофанова твърди, че Москва има данни, че САЩ са планирали да извършват в Украйна работа с патогените на птици и влечуги, а след това да изучават възможностите за преноса на африканската чума по свинете. Тя допълва, че са правени и експерименти с коронавируса на прилепите. "Целта на тези и други финансирани от Пентагона биологически изследвания в Украйна е създаването на механизъм за скрито разпространяване на смъртоносни патогени в Русия". (Такава информация идва само от руски източници и за нея няма доказателства - б.р.)

Митрофанова допълва, че използването на такива патогени може да е опасно и за Европа. С тези думи тя опита да оправдае военните действия на Русия в Украйна, определяйки ги като защита на Европа.

Във втората част на брифинга тя коментира двустранните отношения между България и Русия. Митрофанова обвини страната ни, че е била една от първите, които затвориха въздушното си пространство за руски самолети. Тя определи това решение като "неприятелска стъпка", която ще се отрази негативно на двустранните отношения и туризма. (На 26 февруари посолството определи решението като "политически маньоври", а съобщението е илюстрирано със снимка от турския курорт Анталия - бел. ред.)

Тя разкритикува и решението на България да обяви двама руски дипломати за персона нон грата. По думите ѝ това решение цели да "налее масло в огъня в разпалваната от колективния Запад антируска истерия". Митрофанова коментира, че реципрочната реакция на Москва е включването на България в списъка с неприятелски държави.

В края на изказването си тя обявява, че Русия няма никакво отношение към покачването на цените на газа в Европа. И заплаши, че след спряното сертифициране на ''Северен поток 2'' от Германия, Русия може да наложи ембарго на доставките на газ по "Северен поток 1", защото това е реципрочната мярка, към която "европейските политици активно подтикват" Москва.

Митрофанова коментира, че ако страните от ЕС се откажат от руския газ, то инфлацията ще се покачи много и от това ще пострадат най-много европейците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!