Пътят за евакуация от Мариупол миниран, коридори водят към Русия и Беларус

OFFNews 07 март 2022 в 10:36 7685 9

Снимка Туитър/Министерство на външните работи на Украйна

Пътят за евакуация от Мариупол е бил миниран. Това твърди Доминик Стилхарт, директор по операциите на Международния Червен кръст. Той говори пред Радио 4 Today на Би Би Си за проблемите с така наречените хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население от бомбардираните украински градове.

От Червения кръст разговаряли в продължение на дни с двете страни, но резултатът бил само принципни споразумения, които са били нарушавани веднага, защото пътищата не са били точно определени, нито кой може да мине по тях.

Той илюстрира думите си с пример. Служители на Международния Червен кръст, които са се опитвали да излязат от Мариупол в неделя по одобрения маршрут са разбрали, че посоченият път всъщност е миниран.

Тази нощ Русия изпрати писмо с предложение за временно прекратяване на огъня от 10 ч руско време. В отговор Украйна върна на Русия условията си, основното от които е отваряне на коридори за евакуация на хора към Западна Украйна. Русия предложи шест, но се оказа, че някои от хуманитарните коридори, отворени от руските военни, позволяват на хора да влизат само на територията на Беларус или Русия, предаде малко преди обявеното начало на коридорите (9 ч киевско време, съвпада с българското) руската редакция на Би Би Си.

Евакуационните маршрути, публикувани от руската информационна агенция РИА Новости, показват, че коридорът от Киев включва излизане на хора към Беларус, а от Харков - само коридор, водещ към Русия.

Коридорите от Мариупол и Суми дават възможност за достигане както до украинските градове, така и до Русия, предаде АФП.

„Това е неприемлив начин за отваряне на хуманитарни коридори - коментира вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук, цитирана от Би Би Си. - Нашите хора няма да отидат от Киев в Беларус, за да бъдат транспортирани до Руската федерация.“ Само два от коридорите водят към други части на Украйна (Мариупол и Суми), а четири – директно към Русия или съюзникът ù във войната Беларус.

Говорител на Володимир Зеленски нарече това "неморално", а британският министър Джеймс Клевърли - "цинично до безкрайност".

Френският президент Еманюел Макрон също реагира, като заяви, че не е искал коридори към Русия, съобщава френският канал BFMTV. „Президентът на Републиката нито е искал, нито е получил коридори към Русия след разговора си с Владимир Путин“, съобщават от Елисейския президентски дворец пред BFMTV. "Президентът на републиката настоява да се позволи на цивилното население да напусне страната и да се разреши транспортирането на помощи“, допълват оттам.

Все още няма независима информация дали евакуацията е започнала.

Това е второ мащабно отваряне на пътища за евакуация на цивилното население, след като първият опит в събота се провали под обстрела на руските военни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

10

Имаше едно дете на 6 години ранено от раССийски бомби в Мариупол. Снощи е починало. Долна раССийска сган.

3714

7

GB

07.03 2022 в 12:44

Дори и "тормозените" рускоговорящи украинци от Донбас!

3714

6

GB

07.03 2022 в 12:43

Украинците не искат да се спасяват от агресора (русия + Беларус) към същия този агресор. Никой не иска нататък, интересно. Дори и тормозете рускоговорящи украинци от Донбас!

2005

5

Топалка

07.03 2022 в 12:39

Автогол. След установяване на контрол започва нова война за освобождение. Москва да се готвят за атентати. Край няма да има този конфликт.

-1580

3

Bace7

07.03 2022 в 11:20

Ами алтернативите на пътищата вероятно са участъци, обстрелвани от неонацистите, които не желаят да се разделят с живия щит. Защото знаят какво ги чака, разстрел, удавяне в нужник, или в най-добрия случай 20г. каторга в Чукотка.

2910

2

ivenco

07.03 2022 в 11:13

Явно им трябват заложници.Скапани терористи.

-2175

1

IvanGrozn

07.03 2022 в 10:45

Много им се иска да се изкарат спасители в тая война, руснаците, само че е трудно да бягаш към този, който те стреля. Жалки гадини!