ГЕРБ-СДС, ДПС и 'Възраждане' заедно поискаха оставката на Мирослав Иванов

Йорданка Веселинова Последна промяна на 18 май 2022 в 10:44 1763 1

Мирослав Иванов и ГЕРБ-СДС в спор

Снимка БТА/Владимир Шоков

Трите опозиционни партии в парламента поискаха оставката на зам.-председателя на НС Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната"). ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" се обединиха за пореден път и заедно внесоха предложението си.

Всичко започна миналия петък, когато Десислава Атанасова направи пламенна 20-минутна декларация, с която отбелязаха първата година на ГЕРБ извън властта. 

ГЕРБ отбеляза годината извън властта с декларация и скандал

По традиция декларацията беше пълна с обвинения към правителството, на които отговори вицепремиерът Асен Василев, който беше в зала заради парламентарния контрол. ГЕРБ пък видяха нарушение на правилника от страна на Иванов, който бил дал право на лично обяснение на представител на МС, каквото министрите нямат. Зам.-председателят тогава отговори, че думата трябва да се дава на министрите във всеки един момент, в който я поискат. 

Привидно спорът беше затихнал и групите започнаха да изразяват отношение към изказването на Василев. От ГЕРБ думата отново взе Десислава Атанасова, но изказването ѝ надвиши допустимото по правилник време и затова Иванов я прекъсна. Този акт нажежи обстановката в зала - депутатите от ГЕРБ вкупом скочиха да бранят Атанасова и обвиниха зам.-председателя, че отнема думата на опозицията. В зала настана хаос - около трибуната се събраха редица депутати, които не можаха да бъдат успокоени дори и от квесторите. След кратка почивка от ГЕРБ обявиха, че ще поискат оставката на Иванов като зам.-председател на Народното събрание. 

Днес от ГЕРБ-СДС поискаха заседанията да бъдат водени от друг, а не от Мирослав Иванов, тъй като той е в процедура на отстраняване. Той заяви, че ще продължи да води, докато не му гласуват оставката.

Според правилника на НС зам.-председателите на НС могат да бъдат отстранявани или по свое желание (още в петък Иванов обяви, че няма да подаде оставка), или чрез вот в зала. Очаква се гласуването да се проведе утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X