Манолова сваля Фандъкова от колата на НСО, почва ревизия на черните каси на ГЕРБ

БСП може да подкрепи комисията по ревизията, ще разследваме и концесиите, каза лидерът на Изправи се.БГ

OFFNews Последна промяна на 06 април 2021 в 17:09 17203 0

Комисия, която да разследва черните каси на властта - това ще е първото решение, което ще внесе в новото Народно събрание коалицията "Изправи се! Мутри вън", обяви лидерът на обединението Мая Манолова.

Според нея българските граждани са им отредили значимата роля да бъдат парламентарен омбудсман.

"Затова и първите проекти за решения и законопроекти ще бъдат насочени към българските избиратели и за изпълнение на ангажиментите, които поехме в рамките на предизборната кампания. Готови сме вече с нашите проекторешения, имаме готови законопроекти. Първия проект на решение ще бъде за създаване на комисия по ревизията, която да се заеме на първо място с черните каси на властта - Автомагистрали ЕАД, Монтажи ЕАД, ДКК, държавния ВиК холдинг, държавната петролна компания, предприятието за управление на язовирите. Целта е да се провери по какъв начин са превъзлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс", каза Манолова.

Тя допълни, че от коалицията планират и да се направи проверка на Националната програма за енергийна ефективност.

"Имаме многобройни сигнали за нарушения и отклоняване на средства", каза Манолова.

Тя поиска и проверка на решенията на Министерски съвет, с които се отпускат пари по различни пера, сектори и общини.

"Припомняме, че само през последните месеци, Борисов похарчи с решения на Министерски съвет над 5 милиарда лева, които би следвало да бъдат проверени. Също така ще проверим и големите обществени поръчки и ще направим конкретни предложения за промени в ЗОП, а също така и концесиите. Освен концесията за Летище София, ще проверим и концесиите, които са свързани с добив на подземни богатства - за добив на злато, цветни метали, кариерите. Разбира се в работата на тази комисия ще бъдат включени и всякакви други скандални сделки", каза Манолова.

Тя посочи и като важен приоритет осигуряването на незабавна подкрепа на малкия бизнес и българските домакинства в условията на пандемия.

"Първият закон, който ще настояваме да бъде отворен, е този за извънредното положение. Ще предложим еднократна помощ на микропредприятията, а именно всички засегнати от ковид кризата и имат оборот, намалял с повече от 30%, да получат по една депутатска заплата в размер на 7000 лева. За останалите засегнати от пандемията и имат намалели обороти, ще предложим държавата да поеме процент от техните постоянни разходи. Идеята ни е да подпомогнем не само засегнатите от локдаун сектори, а всички претърпели щети", каза Манолова.

Според нея за най-засегнатите сектори като туризъм и транспорт трябва да се опростят половината от дължимите осигуровки, както и подкрепа за самоосигуряващите се лица.

Манолова посочи и че ще внесе забрана за внос на боклук в България.

"Обещахме и проект на решение за отнемане на привилегии на депутатите, министрите и други високопоставени чиновници. Ще има конкретни промени в закона за НСО. Смятаме, че не е редно да ползват автомобили ръководството на НС, шефовете на парламентарни групи, кмета на София... Също така ще бъдат отнети и персоналните автомобили на министрите и депутатите. Така ще им дадем възможност да се присъединят към градския транспорт", каза Манолова.

Тя поиска подмяна на състава на ЦИК и освобождаване на шефа на "Информационно обслужване". Освен това Манолова настоя и за промени в изборното законодателство, с които да се разреши електронното гласуване на българите в чужбина и да се въведе активна регистрация, с която от избирателните списъци да се премахнат т. нар. "мъртви души".

Бившият омбудсман обяви и че по линия за съдебната реформа ще търси за съвместни действия Демократична България и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

По повод изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска общи действия срещу концесията на Летище София, Манолова заяви: 

"БСП ще имат възможност, както и останалите парламентарни групи, да подкрепят комисията по ревизията, която ще внесем още първия пленарен ден. Ще могат да направят предложения и кои още сделки да бъдат ревизирани. Смятаме да направим това, което те не успяха за 4 години, а именно да започнем с предложения за повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите. Така или иначе концесиите ще бъдат част от работата на комисията по ревизията."

Манолова обяви и че "Изправи се! Мутри вън" ще участва само в публични консултации с останалите политически сили, представени в НС.

"Съставянето на правителство е ангажимент на първите три партии", подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови