Handelsblatt: Мръсната борба на олигарсите заплашва стабилността на България

OFFNews 03 юли 2014 в 13:59 7138 3

Цветан Василев

Снимка Handelsblatt

Банковата криза и борбата на олгархическите кръгове в България са основни теми в статия в днешния брой на германското списание Handelsblatt.

Цветан Василев, най-богатият мъж в България, се бори за творението на живота си. След като неговата Корпоративна търговска банка бе одържавена, бизнесменът се покри. Той пази в тайна точното си местонахождение, отбелязва изданието.

Неговата банка е една от двете институции в страната, които попаднаха по ударите на политическата криза.
След като престъпници атакуваха банковата стабилност в страната, хората се наредиха на опашки пред банката на Цветан Василев, посочва Handeslblatt. БНБ пое контрола над КТБ, а ЕК се видя принудена да подкрепи българската банкова система с кредит от няколко милиарда.

Досега 54-годишният банкер се движеше в обичаната от него Виена без бодигардове. В последните два дни обаче това се промени, защото Василев се страхува за живота си. България стана „прекалено гореща“ за отворения към Русия бизнесмен.

Той е несправедливо обвинен, че е подготвял убийството на своя бивш бизнес партньор и настоящ враг Делян Пеевски, пише Handelsblatt.

Избухналата в средата на юни криза в България се върти около двама души: Василев и Пеевски, който е депутат в партията на турското малцинство на България. Пеевски е сочен за един от най-силните мъже в България.

„Той контролира повечето печатни медии и има огромно влияние сред управляващите, върху прокуратурата и службите за сигурност“, пише изданието, позовавайки се на Марко Арнт, който ръководи представителството на института „Конрад Аденауер“ в България.

„Конфликтът между Пеевски и Василев заплашва финансовата стабилност на страната“, посочва още Арнт.

Силата на Пеевски, който дължи на КТБ над сто млн. евро, вече е насочена към Цветан Василев. Според компетентни специалисти, Пеевски е успял чрез различни информационни канали да доведе до несъстоятелност банката на Василев, пише Handeslblatt. КТБ е поставена под наблюдението на БНБ, а Василев, който е основен собственик, е отстранен от управлението.

Битката на най-богатия мъж в държавата е епична. При последното интервю за Handeslblatt Василев все още беше уверен, като заяви: „В България имам 20 000 директни служители и над 150 000 индиректни. Чрез моя бизнес произвеждам над 10% от БВП на България.“

Василев има дялово участие във втората на българския пазар телекомуникационна компания Vivacom. Освен това той е директор на управителния съвет на застрахователното дружество Victoria Fata Insurance в Бъгария.

Само съдбата знае дали той все още е в състояние да спаси империята си. В спора между двамата българската прокуратура е на страната на Пеевски, отбелязва списанието.

Някои от политическите му противници смятат, че това, което е изиграло лоша шега на Василев, разбирането му, че че най-бедната страна в ЕС трябва да се развива по примера на западните държави, пише изданието, като цитира думите на Василев от предишно интервю: „Най-големият проблем на нашата държава е, че политиците се считат за вездесъщи и недосегаеми. Това рано или късно ще се промени.“

Положението в България е непредвидимо, тъй като до стената е опряна не само КТБ, но и Първа инвестиционна банка, което е третата по големите в България, посочва списанието и още веднъж се позовава на думите на Марко Арнт, който твърди:

„Добре осведомени източници твърдят, че атаката срещу Първа инвестиционна банка е ответният удар на Цветан Василев, защото Пеевски е вложил парите си именно в тази банка.“

Икономистите припомнят събитията от 1997 г., когато в страната бе отчетена хиперинфлация и дълговете на цяла плеяда олигарси се стопиха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!