Quantcast

Горанов: Влизането в еврозоната трябва да стане стратегически приоритет за България

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2015 в 13:53 1377 0

Влизането в еврозоната трябва да стане стратегически приоритет за България. Мнението е на финансовият министър Владислав Горанов. Той заяви, че страната ни започва сериозна работа по присъединяването към единния банков съюз, съобщи БНР.

Най-естествено е да започнем разговора и за еврозоната. Мястото на България е там. Ние отдавна сме в еврозоната чрез фискирания курс на лева към еврото, но въпрос на стратегически приоритет, така както влязохме в НАТО и ЕС, да влезем и в еврозоната, каза той.

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи още, че ще бъде променено законодателството, по което работят БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН), които надзирават съответно банковия и небанковия финансов сектор в България:

Идеята, че парите обичат тишината, не трябва да бъде абсолютизирана и зад нея да се прикриват неудачи на управлението на финансовите системи. Вероятно законодателното решение по отношение на двата регулатора, да има относителна функционална независимост на членовете на колективните органи за управление, на надзорните институции, не дава добър резултат или поне показва слабости и вероятно би било полезно да се мисли за колективно носене на отговорност и колективно взимане на решения, за да сме сигурни, че няма да е само в ръцете на един човек ядреното куфарче.

Моментът за вдигане на осигуровките за пенсия още не е дошъл, каза още министърът по време на 9-та годишна среща на бизнеса с правителството.

В момента невъзстановеното ДДС на бизнеса е под 100 млн. лв и е на исторически ниско ниво. През 2013 г. например то е било над 200 млн. лв., стана ясно на срещата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !