Ново изненадващо предложение на ГЕРБ за осигуровките изуми Калфин

Ако по този начин се гласува по важни теми, аз не виждам с какво мога да съм полезен в тоя кабинет, каза социалният министър

Нели Чолашка Последна промяна на 19 декември 2014 в 15:45 17397 24

Ивайло Калфин

Делян Добрев от ГЕРБ изненадващо предложи максималният осигурителен доход да остане 2400 лв., а не да нарасне на 2600 лв., както предвиждаше проектът на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Така автоматично максималната пенсия остава 840 лв., а не нараства на 910 лв.

Това се случи по време на дебатите по приемането на въпросния бюджет насред дискусията за минималния осигурителен праг за земеделските производители.

Още в пленарна зала социалният министър Ивайло Калфин излезе на трибуната и призова управляващото мнозинство да не подкрепя предложението на Добрев, защото това би означавало прегласуване на приетата вече приходна и разходна част и на бюджета на ДОО и на бюджета на НЗОК.

Предложението обаче беше одобрено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и депутати от БДЦ. От Реформаторския блок и от АБВ гласуваха "против" и "въздържал се".

При това положение се получава дупка от 30 млн. лв., уточни в кулоарите Ивайло Калфин.

"По този начин не може да се приема бюджет, такава процедура не е нормална процедура", коментира той.

На въпрос дали така ГЕРБ го бламират като министър той обясни, че това не е неговият бюджет, а е изработен от НОИ, консултиран и приет от бюджетната комисия.

"Ако по този начин се гласува по важни теми, аз не виждам с какво мога да съм полезен в тоя кабинет. Такова решение създава пълен хаос в цялата бюджетна процедура и трябва да се започне отначало", каза още Калфин.

Менда Стоянова подкрепи предложението на Добрев и обясни, че от ГЕРБ са против увеличаване на максималния осигурителен доход, защото това натоварва допълнително около 100 хил. млади хора - лекари и IT специалисти, и те щели да избягат от страната.

Не стана ясно защо чак сега Добрев и Стоянова осъзнали този факт. Добрев само се оправда, че не успял да направи това предложение по-рано.

Това е поредната неприятна изненада, която ГЕРБ поднася на коалиционните си партньори чрез Бюджета на ДОО. Първата беше изненадващо внесен текст в проектобюджета преди второ четене, който предвижда национализация на парите за втора пенсия в частните пенсионни фондове.

В крайна смета предложението на Делян Добрев беше отменено след почивката по предложение на председателката на парламента Цецка Цачева от ГЕРБ, която уточни, че предложението не било редакционно за каквото е предложено и трябва да бъде обезсилено. То беше отменено с гласуване.

Последно максималният осигурителен доход става 2600 лв., а максималната пенсия 910 лв. от 2015 г.

Това е противоконституционно, това гласуване е лишено от всякакъв смисъл, обяви Мая Манолова. Тя заплаши управляващите, че ще даде на Конституционния съд този проектозакон.

Отивайте да смятате новите числа в бюджета, не нарушавайте конституцията, обърна се Манолова към депутатите от ГЕРБ.

Приетият чл. 8, който Добрев се опита да промени, предвижда минималният осигурителен доход на земеделските производители да се увеличи от 240 на 300 лв.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.12 2014 в 16:24

При това, само висшите бюрократи ще намажат от вдигане на тавана на осигурителните вноски за пенсия. Тези, които вече имат пенсии от 840 лв и онези, които взимат по 2600 лв и повече народна пара от държавния бюджет.

Какво направи Орешарски: увеличи минималните пенсии с 4,50 лв от 150 лв на 154,50 лв и всички останали без максималните - с 2,9%. Максималните пенсии увеличи от 770 лв на 840 лв, т.е. със 70 лв или с 9,09%. Браво на Орешарски! Лапачите ще лапат още повече! Браво и на Цецка, затова че е последователка на Орешарски! С помощта на Цецка максималните пенсии ще нараснат с нови 70 лв до 910 лв или само с 8,33%. Затова пък всички останали пенсии ще нараснат с 1,8%, което за минималната пенсия означава, че ще се вдигне от 154,50 лв на 157,28 лв или с цели 2,78 лв.

Браво на социалния министър!!!

21.12 2014 в 13:20

Делян Добрев правилно е предложил да не се увеличават пенсийте на административните номенклатури - държавни чиновници, военни и полицаи, за които държавата веднъж плаща заплати от държавния бюджет, втори път плаща по-високи пенсии от държавния бюджет за по-високите заплати от държавния бюджет.

Но за Цецка Цачева, защо ли, това не е изгодно?!
За Калфин е ясно - това е анти-българинът, който като външен министър в тройната коалиция призна част от Сърбия за независима държава. Дано да не ни се върне (ама надали)!

Значи, за най-бедните пенсионери нарастването на пенсиите ще бъде от 1-ви юли 2015 г. с 1,8%, а за онези, които са с по 840 лв пенсия увеличението ще бъде със 70 лв, т.е. с 8,33%. Браво на Цецка! Повтори номера на Орешарски и увеличи ножицата на пенсиите! Защото бюрократите затова, че са смукали народна кръв ще взимат в пъти по-големи и все по-големи пенсии от създателите на материални блага. Поздравления!

21.12 2014 в 13:19

Негово превъзходителство ерцхерцог Горанов бил видите ли "склонен" ? Я виж ти ? Та той да не се мисли за самодържец ? Тук става въпрос за принципност и за култура на коалиционното управление ! Непрозрачните хазартни ходове и нагло поведение на тоя недорасъл селчо показват, че зад гърба му стои ДС задкулисието ! Очевидно почерпките му на маса с Дебелян Пеевски и подкрепата на ДПС при гласуването не са случайност ! Бойко трябва да реши кое му е по-ценно - ДОВЕРИЕТО на избирателите или поредното самонадеяно протеже на Доган !

20.12 2014 в 07:11

Според мен не е проблемът дали е 2400 или 2600 максималният осигурителен праг - и едното съм плащал, и другото ще плащам. Учил съм, работил съм, печеля - ще плащам! Това си е социално задължение на всеки човек към по-малко сполучилите хора в родината му.. Въпросът е сивият сектор да се изкорени, защото познавам толкова безобразно много хора взимащи високи заплати, а осигуряващи се на минимума и останалото на ръка.... Вие всички, които пишете и работите в частни фирми правилно и честно ли ви/си декларирате доходите? Ако тая порочна практика се изкорени и всички се осигуряват на реалните си доходи, нито максималния праг ще трябва да е 2400 или дори 2000, нито някой ще има против да е така. Ама иди го обясни на Грую и Тонка от Долно Мамале дошли в големия град на гурбет. За тях е важно тумбачето пълно и главицата мирна поне до утрешния ден, пък че заради тях децата и внуците им ще тънат в една еврооейска камбоджанска мизерия нямаме ни време, ни желание да мислим....
И понеже сивият сектор няма да се самоизкорени като плевел, трябва да има адекватна и неподкупна съдебна и проверовъчна система и структури. Да оправят тях (ВСС долу, деп. и дипл. имунитети долу) и ясни прозрачни процедури по избиране, вкарване на механизми за отзоваване на всяка една позиция в държавните и общинските структури и всичко ще се нареди за 5 години, а до 10 токувиж станем една малка швейцария на балканите. Просто трябва да сме задружни и да разберем, че ако на всички ни е гот, ще ни е гот завинаги и много повече, отколкото ако само на нас ни е гот!..

@троловете: айде хранете - вижте дали ми пука каквл безмозъчни отрепки пишаг по форуми за хора изпълняващу обществения си дълг!

19.12 2014 в 22:05

Калфин, подавай оставка или си затваряй устата.

19.12 2014 в 19:25

Ами те в момента точно това правят

19.12 2014 в 18:43

Време е ДПС да свали и това правителство!

19.12 2014 в 18:18

Когато гласуват като един,ги плюем,че са безкритични марионетки или лобисти.Сега появи ли се различно мнение,пак ръмжим.Истината е в спора.И не гледайте кой ,а какво подкрепя.Аргументите са логични.Стига сме лежали на гърба на по-способните.Те внасят своя солидарен дял,както всички.

19.12 2014 в 18:05

ДПС (КОЙ) явно държи и БСП, и ГЕРБ за топките!!! Компромати...?

Сваля правителство след правителство...

19.12 2014 в 17:41

Е, българският народ, след като не мисли, след като повече му харесват мутри да го управляват, отколкото умни и почтени хора, заслужава само този поздрав:

https://www.youtube.com/watch?v=2syZ4YpRkrE

Що за народ е българския народ? Племе, стадо, какво?