"Шефът на БНБ трябва да взима 5, а не 45 хил. лв."

ОFFNews 16 юли 2015 в 20:12 5070 6

Снимка БГНЕС

Велизар Енчев.

Не може заплатата на шефа на БНБ да е по-висока от тази на председателя на народното събрание – 5-6 хил. лв., заяви пред bTV независимият депутат Велизар Енчев.

Изказването му идва по повод информацията, изнесена от него, че Иван Искров, бившият гуверньор на БНБ е получавал по 45 хиляди лв. на месец без бонусите.

Депутатът от РБ Гроздан Караджов определи искането на Енчев като популистки и че ей така си обявявал цифри, като изтъкна, че той пък можел да поиска таван на заплатата на шефа на БНБ от 2,5 хиляди лв. Според него паричното възнаграждение трябва да е съотносимо към стандарта на живот в България, като даде пример, че началникът на румънската народна банка взима 1/3 от парите на Искров.

Според реформатора трябва да се подготви проект и да се внесе в Народното събрание, с който да се определи методика за определяне заплатата на гуверньора на БНБ, на подуправителите и на всички служители.

Двамата депутати спориха и по темата дали Гърция е виновна за кризата, в която е затънала. Според Енчев законите в Еврозоната са закони на джунглата, а кредиторите правят опит да удавят лявото правителство на Гърция, както и всички леви движения в Европа.

„Идеята СИРИЗА е велика и аз ще я пренеса в България”, обяви Енчев.

„Идеята СИРИЗА унизи един народ. Гърция години наред лъже своите кредитори – взима заеми и ги лъже за своя ръст на икономиката, за харчовете, не провежда никакви реформи. Няма заговор , просто са похарчили парите. Няма невинни в тази история”, отвърна Караджов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!