Депутати против старите-нови подуправители на БНБ

Ивайло Анев 16 юли 2015 в 12:10 3189 5

Партиите в парламента не харесаха идеята на новия управител на БНБ Димитър Радев за подуправители на банката да бъдат избрани хора, били част от екипа на бившия гуверньор Иван Искров.

Радев официално встъпи в длъжност вчера и заяви, че ще запази част от сегашния състав на управителния съвет, като Калин Христов остава ръководител на управление "Емисионно", сегашният ръководител на управление "Банково" Димитър Костов е предложен за шеф на банковия надзор, а Нина Стоянова ще поеме от Костов банковото управление.

От Реформаторския блок реагираха остро и заявиха, че не е подходящо да се предлага именно Костов за подуправител.

„След случая с КТБ, същият човек да бъде предлаган за подуправител и то на Банковия надзор. Според нас това не е подходящо“, заяви депутатът от РБ Мартин Димитров. Припомняме, че реформаторите подкрепиха Димитър Радев за управител на централната банка, но с условието, че ще предложи изцяло нови кадри в Управителния съвет на БНБ.

Днес някои от парламентарно представените партии също се възпротивиха на идеята.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят преизбирането на старите подуправители на БНБ Костов и Христов. 

„Не споделяме Управителният съвет на БНБ да бъде в стария си състав", заяви говорителят на групата Атанас Мерджанов. Той беше категоричен, че именно заради това намерение на Радев депутатите от столетницата не са го подкрепили за гуверньор.

От БСП не разбират позицията на ГЕРБ за избирането на новите - стари подуправители. „Тя се променя през последните месеци - от изявлението на Борисов за изключването на всички членове на УС на БНБ до сега", отбеляза още Мерджанов.

От АБВ, които същото подкрепят управляващото мнозинство също обявиха, че са изненадани от избора на Радев за подуправители.

„Когато решиш да правиш промени, най-логично е да ги правиш с нов екип. Очаквахме екип, който да не е обременен“, обяви Лъчезар Никифоров от АБВ, чиято парламентарна група също подкрепи новия гуверньор при гласуването в зала.

„Изненадани сме, че с оглед на амбициозната програма, която имаше управителят, избра този екип.”, посочи Никифиров. По думите му групата в парламента ще се събере за да реши дали депутатите ще подкрепят номинираните за подуправители.

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро заяви, че от фронта нямат политическо решение дали ще подкрепят двете кандидатури. 

"От една година се опитваме да изясним и обясним на хората, които загубиха парите си в КТБ, кой е виновен, имахме дори специална комисия. До този момент виновни за кризата няма, но има наградени. Това са целият екип на Иван Искров", заяви Ревизоро.

От ГЕРБ веднага реагираха на атаката и защитиха Димитър Радев и кандидатите му за подуправители.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък заяви, че на номинираните подуправители не могат да се слагат етикети, заради това, че са участвали с един управителен съвет 

"Не може да прехвърляме вина от един подуправител, който категорично не си е вършил работата и си е затварял очите, върху другите, които е нямало как да осъществят контрол върху неговата дейност", категорична беше Стоянова.

Тя призова когато се прави оценка на професионализма на Костов и Христов да се гледа какво се е случило за мандата им в техните ресори. 

"Например какво се е случило през последните години с валутния борд, за който отговаря Калин Христов. Стабилен ли е бордът? Стабилен е. Какво се случва с валутните резерви на България, които държат борда - те се увеличават. През страшната финансова криза, която разтресе Европа. Със сривове на банки, със сривове на държавни ценни книжа, нашите валутни резерви намаляха ли? Не, те се увеличиха. Ето това е оценката, а не да се слагат етикети и да се прехвърлят вини", заяви Стоянова.

Според нея няма значение при кого са били зам.-министри управителят Димитър Радев и подуправителят Димитър Костов, защото те са си вършили работата добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!