Депутатите закриха комисията за намеса на Русия и Турция

ОFFNews 23 март 2016 в 13:20 2859 3

Депутатите закриха създадената преди по-малко от месец временна комисия, която трябваше да изясни има ли руска и турска намеса във вътрешните работи на страната.

Предложението беше прието с 122 гласа "за", 4 "против и 7 "въздържал се". Твърдо против закриването се обявиха от Патриотичния фронт, защото комисията щяла "да допринесе за еманципацията на външната ни политика от големи братя". Патриотите предложиха тя само да бъде преименувана, но идеята не събра достатъчно подкрепа в пленарната зала.

Преди две седмици комисията се събра на първото си и единствено заседание, като целта беше да се саморазпусне. Това стана само няколко дни след като премиерът Бойко Борисов се обяви против комисията. Тогава той обясни, че от нея няма да излезе нищо добро, а само ще се стигне до влошаване на отношенията с двете страни.

В мотивите, с които самата комисия поиска от депутатите да я разпуснат, е записано, че със създаването ѝ парламентът е дал знак, че не приема външна намеса.

"За времето от създаването на комисията до днес станахме свидетели и сме добре запознати с действията на дипломатическите органи и от страна на Русия, както и от страна на Турция", каза от парламентарната трибуна председателят на закритата комисия Валентин Радев от ГЕРБ.

По време на дебатите по закриването на комисията от ДПС поискаха във външната комисия да бъде изслушан премиерът, който да обясни за какво е говорил с турския си колега Ахмет Давутоглу на неофициалната им среща през декември, когато Местан е превеждал.

Социалистът Янаки Стоилов подчерта, че от БСП са били против създаването на комисията. "Част от инициаторите на тази комисия искат тя да бъде закрита, без да е извършила дори част от работа, за която беше създадена. В политиката има такива промени, но това, че става толкова скоро, показва, че или закриването, или създаването е било грешка", каза той.

Независимият депутат Велизар Енчев поиска от депутатите, които са подкрепили създаването на комисията, да замълчат и гузно да сведат глава пред тези, които били против създаването на комисията.

Комисията беше създадена на 26 февруари по предложение на ДПС. Идеята беше подписана от депутатите от ГЕРБ, БСП, БДЦ, ПФ, както и от партията на Доган. Тогава решението за създаване бе подкрепено от 126 депутати , 19 гласуваха "против", а 13 се въздържаха.

От ДПС поискаха създаването на такава комисия, когато излезе информацията за забраната, която беше наложена на Пеевски и Доган за влизане в Турция. Това стана и няколко месеца след като вече бившият лидер на ДПС Лютви Местан се скри за кратко в турското посолство у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!