Ген. Киров: Не само Русия и Турция се месят във вътрешните ни работи

Юлиан Христов 22 февруари 2016 в 09:49 6085 11

Ген. Киров: Не само Русия и Турция се месят във вътрешните ни работи

Освен Русия и Турция има и други държави, които се месят във вътрешните работи на страната. Това коментира пред OFFNews бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров. 

Той коментира случая с обявяването на турския дипломат Угур Емироглу у нас за персона нон грата. На аташето в Генералното консулство на Република Турция в Бургас бяха дадени 72 часа, за да напусне страната.

Според ген. Киров службите, и в частност ДАНС, са си свършили работата, а реакцията на правителството е правилна. 

"Прави впечатление ниското ниво на служителя от турското консулство. В последните 1-2 месеца, пък и преди това, бяхме свидетели на една изключително висока активност на турските дипломатически представителства. Вие знаете, че това направи неблагоприятно впечатление на българската общественост, която се отнесе критично към възможностите на държавата да защити своя суверенитет в такива случаи. Беше оттеглен, доколкото си спомняме всички, турският генерален консул в Пловдив за намеса във вътрешнопартийния живот на една партия. Струва ми се, че има основание подобни действия да бъдат приложени и към по-високопоставени представители на турските дипломатически представителства. В това число и посланика. Беше много нагло неговото изявление, че турски представители не се месят вътрешноплитическия живот, а на следващия ден последваха действия на българското МВнР", каза Киров.  

По думите му има данни, че не само Русия и Турция правят опити за намеса във вътрешните работи. "Във вътрешните интереси на нашата страна се намесва кой ли не, така че аз смятам, че тази комисия, която беше образувана в парламента, трябваше да има по-принципен характер и да не засяга само две държави. Ще се въздържа от коментар кои други държави, но то е ясно на всички", обясни генералът. 

Киров каза, че разузнаването често е попадало на чужди дипломати, които се месят във вътрешните работи. "Ние работехме системно за придобиването на такава информация, така че нееднократно сме получавали данни от подобен характер и сме ги предавали на съответните държавни институции", каза той. 

Киров обясни, че дейността на Угур Емироглу вероятно е била свързана с турската разузнавателна организация „МИТ“ и създаване на агентурна мрежа на турските служби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!