Създадоха комисия в НС за разследване на влиянието на Русия и Турция у нас

Симона Костадинова 19 февруари 2016 в 12:19 3920 7

Депутатите създадоха временна комисия, която да разследва влиянието на Русия и на Турция върху вътрешната политика на страната ни.

За създаването ѝ гласуваха 126, против бяха 19, а 13 се въздържаха. Предложението за създаване на такава временна комисия е на ДПС, като под него са се подписали 72 депутати от ГЕРБ, БСП, БДЦ, ПФ, както и от партията на Доган.

Комисията се създава за срок от 2 месеца и ще иска информация от МВР, МВнР и службите за сигурност. В нея ще има по двама депутати от всяка парламентарна група, но без независими депутати. Реформаторите обявиха, че засега няма да предложат членове на комисията. Найден Зеленогорски подчерта, че РБ не са били поканени в разговорите за създаването на комисията. Те ще се съберат, за да обсъдят дали да излъчат свои представители.

Временната комисията ще се състои от: 

Валентин Радев (ГЕРБ) - председател

Димитър Лазаров (ГЕРБ)

Красимира Ковачка (БДЦ)

Светлин Танчев (БДЦ)

Мустафа Карадайъ (ДПС)

Камен Костадинов (ДПС)

Станислав Станилов (Атака)

Магдалена Ташева (Атака)

Георги Кючуков (АБВ)

Светослав Белемезов (АБВ)

По време на дебатите в зала независимият депутат Велизар Енчев, заяви че нарочно в комисията няма да има нечленуващи в партии депутати - за да се прескочат напусналите ДПС с Местан.

Депутатите влязоха в спор как точно да се казва временната комисия. В крайна сметка депутатите решиха тя да е "Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с намеса на Руската федерация и република Турция във вътрешната политика на република България", както бяха предложили вносителите.

Създаването на тази комисия, както и избирането на председателите на парламентарните комисии по транспорт и вътрешни работи, можеше да останат за другата седмица, защото зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов пусна депутатите в почивка, без да им даде възможност да поискат удължаване на законодателната част от днешното заседание. Така те щяха да продължат деня си с парламентарен контрол, но след почивката Цецка Цачева допусна процедурата.

Част от депутатите изразиха мнението си, че името на Русия незаслужено е включено в името на комисията. Независимият депутат Георги Кадиев заяви, че не бива имената и да двете държави да се заличават от името на комисията, той обаче смята, че "никое друго посолство не се държи като турското и няма как да се сравняват ябълки с круши".

"Ако ще говорим за твърдения за намеса във вътрешните работи на други държави, едно от най-разпространените такива твърдения е намесата на САЩ във вътрешните работи на България. Нека тази комисия да се занимае с тези въпроси", каза съпредседателят на ПФ Валери Симиеонов

От "Атака" пък казаха, че не само намесата на САЩ трябва да се разгледа от комисията, но и на Великобритания. Магдалена Ташева от партия на Сидеров каза, че трябва да се разследва и влиянието на германския канцлер Ангела Меркел, защото заради нея у нас имало бежанци. Те поискаха комисията да се занимае и с влиянието на неправителствените организации, като например "Америка за България", защото те давали стотици милиони на медиите и така манипулирали обществото.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че не разбира защо толкова се бърза със създаването на тази комисия. Според него това ражда подозрения за втори план на причините за създаването на тази комисия. Той предложението за създаването на тази комисия е на БСП, ДПС и ГЕРБ, а когато тези партии са заедно "това е имитация, когато са отделно - може и да има нещо смислено".

Депутатите отхвърлиха предложението на Кънев комисията да възложи на българското правителство да изисква от партньорските служби и НАТО всички данни за руска връзка на българските политици Ахмед Доган и Делян Пеевски, както и поддържаните от тях чрез Булгартабак контрабандни канали. След това получената информация да бъде оповестена.

"Руското влияние протича по тръби с газ и през медии", каза още Кънев.

От ДПС заявиха, че искат създаването на такава комисия още миналата седмица, когато излезе информацията за забраната, която беше наложена на Пеевски и Доган. 

Подобно предложение направиха от ДСБ в понеделник и дори ген. Атанас Атанасов беше започнал да пише мотивите за създаването на такава комисия по предложение на РБ. От партията на Кънев останаха изненадани, че ДПС вече са събрали нужните подписи и са внесли предложението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови