Държавата запорирала тонове дизел и бензин в големи бензиностанции

OFFNews 19 август 2015 в 12:09 6703 6

Държавата е запорирала големи количества дизел и бензин в вериги бензиностанции. Това стана ясно от доклад на финансовия министър Владислав Горанов, който беше представен днес на заседанието на правителството. 

Миналата седмица по искане на прокуратурата е извършена съвместна проверка на агенцията по метрология и технически надзор, МВР, НАП и Агенция „Митници“. Констатациите са за масови нарушения, на само при малки търговци, но и при големи вериги.

"Знаците от извършения метрологичен контрол, оловни пломби на сондите, част от измервателните системи, се поставят по начин, по който има възможност да се освободи пломбата и да се извади сондата, без да се наруши целостта на знака. На много газоколонки, намиращи се на различни обекти на големи български търговци и вериги, знаците от извършен метрологичен контрол, оловни пломби, са поставени по начин, позволяващ премахването на устройствата за контрол без да се наруши знакът. Няма да предоставям данни за конкретни търговци, тъй като те са част от производства в момента. Но е необходимо значително завишаване на контрола и може да препоръчаме, г-н премиер, на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби по отношение на бензиноколонките на територията на страната, тъй като сегашният начин, по който са поставени, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, при които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фискът с разминаване на физическия обем на горивата и разминаване между обема, отчетен от бензиноколонките и този, подаван автоматично към НАП", обяснява финансовият министър.

Проверката е установила нарушенията на територията на цялата страна, като в резултат са запорирани количества гориво в петролните бази – около 100 хил. литра дизел и около 60 хил. литра бензин.

"Като това е върхът на айсберга, тъй като проверката не е обхванала всички бензиностанции на територията на страната. За да не създаваме напрежение по отношение на един или друг търговец, преди да са приключили окончателно проверките изрично не цитирам имена на търговци, но са констатирани редица нарушения, за които имаме подозрения, че се проявяват при по-голяма част от големите вериги и търговци на горива. За съжаление, не само при малките бензиностанции, които не са част от големи групи, а за съжаление и в големите вериги се откриват доста несъответствия по отношение на търговията с горива и в този смисъл аз предлагам да продължат мерките в тази посока, като контролът се разпростре върху всички..", казва още Горанов. 

Борисов коментира, че има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Той поиска от икономическото министерство доклад за начина на пломбиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови