Правителството и миньорите и енергетиците се споразумяха

OFFNews 19 септември 2023 в 17:03 3108 1

протест

Снимка БГНЕС

Пламен Димитров обявява исканията пред протестиращите.

Протестът на миньори и енергетици завърши със стискане на ръцете между правителството и синдикатите. Това се случи след разговори на лидерите на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов с премиера Николай Денков, на които бе решено до края на септември да се подпише споразумение за справедлив преход на въглищните региони.

В него трябва да бъдат разписани графици за намаляване на мощностите на въглищните електроцентрали и създаването на държавно предприятие, в което да бъдат преназначени всички работещи сега в държавните мини и ТЕЦ. Работниците ще запазят заплатите си

Веднага след срещата лидерът на КНДБ Пламен Димитров обяви, че са поставили четири условия пред властта.

Той каза пред протестиращите, че настояват постигнатите споразумения за натоварване на мините да бъдат описани с конкретни срокове по години, както и да се подсигурят застрашените работни места в сектора.

Друго искане е отпуснатите средства за подпомагане на енергийния сектор реално да стигнат до миньори и енергетици.

"Четвъртото ни искане е всички парламентарно представени партии да излязат поименно пред нас и да гарантират, че без значение кой ще управлява следващите девет месеца, не правителството, а партиите да гарантират, че подписаните договорки ще бъдат изпълнени, защото се уморихме от бездействието на различни правителства", каза Димитров, цитиран от БТА.

По думите му властта има двуседмичен срок, за да изготви споразумението и да покани протестиращите на преговори. Пламен Димитров посочи 30 септември за краен срок.  

"В хода на разговора установихме, че имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как трябва да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоро технически проблеми. Споразумението ще можем да подпишем до края на месец септември", коментира премиерът след срещата. 

До 15 октомври ще се създаде и предприятие за конверсия на въглищните райони, което ще се финансира по териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, и ще има ангажимент да осигури заетост на освободените от мините и централите. 

Според Димитър Манолов за осъществяването на плановете за преход трябва да се разработи и общ устройствен план на целия енергиен комплекс "Марица Изток", за да се знае отсега какви проекти може да се реализират там. Лидерът на КТ "Подкрепа" допълни, че сегашните териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона изобщо не са справедливи.

Докато течеше срещата между премиера и синдикатите, се стигна до напрежение между полицията и протестиращите, след като демонстрантите се опитаха да нахлуят в сградата на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!