БСП поиска оставката на министър Ненчев

Ивайло Анев 01 октомври 2015 в 10:27 3900 4

Говорителят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов

Парламентарната група на БСП поиска оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев и на правителството.

Оставката бе поискана с декларация, прочетена от говорителя на Столетницата Атанас Мерджанов в парламента.

"Парламентарната група на БСП лява България настоява за оставката на Николай Ненчев и за незабавното му отстраняване от поста на министър на отбраната на Р България. Призивът ни е отправен към самия г-н Ненчев, разбира се, но преди всичко към премиера Бойко Борисов и подкрепящите правителството политически формации", заяви Мерджанов.

В декларацията се казва още:

"Ако Ви е останало поне малко чувство за дълг, поне малко усещане за отговорност, ще ни подкрепите, за да прекратим подигравката с българската армия и заедно да се опитаме, доколкото е възможно, да се справим с последствията от пагубното управление на сектора в последната година и половина.

...

Напълно съзнаваме международните, но и вътрешни опасности, които тегнат над България. Целият свят е настръхнал, смразен от рисковете за голям военен конфликт. Именно за това България се нуждае от достоен, солиден и вдъхващ доверие военен министър. И нека всеки от нас, с ръка на сърцето, отговори за себе си – такъв министър ли е Николай Ненчев?

С нескопосаното си поведение той провали последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Росен Плевнелиев, който упорито отказва на нас – депутатите от БСП, събра такъв съвет на 27 април 2015г. Там Ненчев трябваше да ни убеди, че са нужни повече пари за отбрана. Въпреки подкрепата от президента, той не успя да убеди, нито нас като опозиция, нито премиера и се стигна до абсурдната ситуация при предложение за увеличение, да се постигне съгласие за ненамаляване на бюджета. Спомнете си, че вместо да поеме отговорност за провала си, г-н Ненчев беше организирал митинг в своя подкрепа – хора от неговата парти, които крещяха „Браво, Ненчев!“, „Червени боклуци!“ и „Тук не е Москва!“. Кажете, това достойно поведение ли е? 

През месец юни, само месец след злощастното заседание, Ненчев отива на среща на военните министри в Брюксел. По същото време американският министър на отбраната обявява, че тежка бойна техника ще бъде ситуирана на териториите на България, Румъния, Полша, Естония, Литва и Латвия. Ненчев отрича да се е съгласявал на подобно нещо. Бил говорил с американската посланичка в София, тя била казала нещо, но той не я бил разбрал. Следва дипломатически скандал, в който правителство, президент и министър дават обяснения, а посланичката на Съединените щати напусна страната. Кажете, това позиции на солиден министър ли са според вас?

Колкото до доверието, припомням, че министър Ненчев беше уличен в лъжа. Той доказано излъга, твърдейки, че му бил предлаган подкуп. Доказано, защото по случая бе организирано разследване, прекратено с нарочно постановление на прокуратурата, в което пише, цитирам: „дадените обяснения от страна на Николай Ненчев в хода на проверката не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни“.

След публикувания вчера законопроект обаче, според който чужди военни самолети ще пазят въздушното ни пространство, историята с подкупа сякаш придобива нови, много по-сериозни, измерения. Развинтеното министерско въображение изглежда не е било само невинна PR акция, а целенасочен опит за манипулация. Николай Ненчев излъга с цел да убеди обществеността, че руският контрагент на Министерството на отбраната, който носи отговорност за поддръжката на летателните ни машини е недобросъвестен; че използва незаконни методи и с него не е редно да се работи. Искаше да оправдае неистовия си стремеж да повери МИГ-овете на друга страна, само не на Русия. Кой ли не му обяснява на министър Ненчев – и депутати, и експерти, и летци – че Полша няма лиценз за подобни ремонти, че Русия няма да поеме гаранция за тези машини, че рискуваме да компрометираме тези самолети. Тогава и без това изнемогващата ни бойна авиация ще бъде поставена на колене.

"БСП не е против членството на България в НАТО, точно обратното. Ние сме партията, която има най-голям принос за членството на страната ни", подчерта говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови