Ненчев: Надявам се и вярвам, че военните няма да останат без заплати

Юлиан Христов 10 септември 2015 в 16:44 3117 0

Ненчев: Надявам се и вярвам, че военните няма да останат без заплати

Надявам се, че няма да стигнем до там да няма заплати за военните. Това каза преджурналисти военният министър Николай Ненчев. Министерството все пак е изправено пред недостиг на 29 млн. лв. до края на годината, които Финансовото министерство обаче отказва да отпусне.

Надеждите на министъра са парите да бъдат наваксани от продажбата на имоти с отпаднала необходимост. 

"Надявам се да се справим. Полагаме изключително големи усилия. Уведомих и комисията по отбрана, че към този момент имаме приблизително 20 млн. лв. по-малко разходи за ВМА, приблизително и толкова от страна на министерството и администрацията. Имаме приходи около 18 млн. лв. от продажба на имущество с отпаднала необходимост. Надявам се да се справим", каза министърът.

Той обясни, че да края на годината има още време и надежда парите да бъдат набавени. На въпрос ще остане ли армията без заплати до края на годината Ненчев отговори: 

"Надявам се, че няма да стигнем до там. Надявам се, вярвам. Дали има такава опасност - не би следвало да има каквото и да е безпокойство, защото водим разговори. Водих разговори с премиера. Надявам се Министерството на отбраната да получи обратно тези средства, които са от продажба на имущество и имоти за отпаднала за нас необходимост", каза той. 

Веднага след приемането на бюджета за 2015 година военният министър призна, че парите на Министерството на отбраната не достигат. За това той започна совалки за подкрепа от партиите в парламента. Разходите за персонал бяха орязани със 77 млн. лв.  Това прави военното министерство най-ощетено в сравнение с останалите министерства и ако парите не бъдат намерени се очаква сериозно орязване на администрацията и военните.

Недоволство от орязания бюджет на армията изрази и президентът Росен Плевнелиев. Позицията на премиера Борисов, който е бивш кадър на МВР, е, че щом полицаите и военните са търпели година и половина „експеримента „Орешарски“, трябва да бъдат готови да се „реже живо месо“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови