Божидар Димитров: Полицаи-роми да се борят с циганската престъпност

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2015 в 15:15 5998 11

Снимка Архив

Божидар Димитров

Полицаи от ромски произход да се борят с престъпността в кварталите,  населявани предимно от роми, предлага директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров. 

"Цигани-полицаи могат да се справят с циганската престъпност", заяви Димитров в интревю за агенция "Фокус" по повод ескалиралото през почивните дни напрежение в столичния квартал "Орландовци".

Историкът защитава тезата си, като дава за пример САЩ и по-конкретно кварталите Харлем и Бронкс, където живеело предимно чернокожо население. По думите му именно след назначаването на чернокожи полицаи проблемите намалели.

Димитров смята, че нещо подобно трябва да се случи и в България. Той подчертава, че полицаи от ромски произход има в Ихтиман и те се справят добре с престъпността в града.

"От там не идват тревожни съобщения. Такива идват от места, където държавата я няма”, каза още историкът.

Според него образовани хора не биха вършили "това, което наблюдаваме от циганските банди в момента". Той смята още, че с ромското малцинство в страната са допуснати редица грешки през последните 25 години, но основната е свързана с образованието им.

„Грешка е, че с повече суровост държавата не наложи задължителното средно образование, както беше при комунизма. Това може да се постигне много лесно, без насилствени методи, просто със спиране на детските надбавки на тези, които не пращат децата си на училище”, обясни Димитров.

Историкът подчерта, че липсата на образование пречи и на възможностите за работа на ромите.

„Общ проблем за страната е и купуването на ромските гласове. Знаейки, че са ценни като човешки материал и имат гласове за продаване, циганите се държат нагло”, обясни директорът на НИМ, като добави, че въвеждането на образователен ценз би "решило проблема".

„При днешната система гласът на един академик или на един професор е равен по тежест на този на един необразован циганин, който се препитава от събиране на пластмасови бутилки. Ако се въведе образователен ценз и задължително гласуване, то тогава няма как циганските гласове да тежат толкова много”, обясни Димитров.

Историкът подчерта, че отговорността на политиците за случващото се в ромските квартали е много голяма.

„Наследените от комунизма гета, сравнително малки, бързо набъбнаха с придвижване на големи групи от това население към градове, където има възможности не само за работа, но и за грабежи. Политици обаче се оттеглиха от тези български територии и ги предоставиха в ръцете на десетките изникнали като гъби неправителствени фондации те да се справят с проблемите, които възникват”, коментира Димитров.

Според него обаче въпросните фондации внушили на ромите, че те имат права, но пропуснали да им кажат, че имат и задължения, "затова тези хора се ползват много щедро от правата си, знаейки, че ще получат и закрила, и защита при евентуални пропуски при изпълнението на задълженията си".

„Днес в България има 400 хиляди бедни и те ще останат толкова, дори и икономиката ни да започне да расте с турски или китайски темпове. Всичко това е по една проста причина – ще имаме недостиг на работна ръка и същевременно 400 хиляди безработни, които произхождат главно от средите на това население и никога няма да си намерят работа, просто защото не умеят да четат и да пишат на конституционният език на държавата, а и на никакъв друг език. От там нататък те просто са осъдени да грабят и да крадат във все по-големи и по- големи мащаби”, заяви Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.06 2015 в 19:42

Предложението е тъпо! Проблем с цигените в гетата няма, защото циганин от циганин рядко краде. Проблемът е около гетата и сред почтените граждани, които биват нападани по улиците и в домовете си.

15.06 2015 в 19:40

Абе, агент Тервел много се е засилил да се фръцка по медиите напоследък. Или му е скучно, или си търси нов работодател.
То ще си проличи...

15.06 2015 в 19:36

за да станем любими граждани на управляващите в собствената си страна трябва да се веселим, да почиваме и да танцуваме, никаква работа поне месец-два и то масово

15.06 2015 в 17:43

То вече има милицинерски катун на жълтите павета, където са се излегнали добре охранените "служители на реда" и чакат да им занесат заповедите за ранно пенсиониране, по една тенекия от сирене пълна с пачки от по столевови банкноти и ваучер със самолетен билет за 3 месечен курорт на Канарските острови! След като ломският циганин Тато ( http://tinyurl.com/or6pq7b , http://tinyurl.com/qjtbjuo и след 23m49s: http://tinyurl.com/p77pyk9 ) заедно с делиорманския мангасар Пънчо Кубъдън стартираха ЦИГАНИЗАЦИЯТА на България http://tinyurl.com/on5ndpd , то ДС , БАН , политиката .... се ЦИГАНИЗИРА от побългарили се индо-българи от ДС-кариерата: червения ДС-задник шибаняк, ДС-шопара "Иван" гюфто-албинос Каракачан, Джамбаз менгян конекрадски, Касаб, Байрактар, ДС-"Завадски" Узун, главния мултак - културтрегер, ..... , за главния лаборант на републиката да не говориме! И вече внесените от чужбина по първо и второ направление цигани искат да се зачислят на щат към МВР - за да им тече стажа и да ги пенсионират след някоя и друга година с полковнишки пенсии и всички парични и други привилегии!

15.06 2015 в 17:18

по-ретроградно мислене не може да съществува !
i няма нищо чудно в това, простаците да се разбират чудесно : кратуня с рашидов и този.

15.06 2015 в 16:58

Хахахахаха... сега и полицаи ли ще ги направите бе ? :)))) Книжки им раздавате, ток и вода им раздавате, помощи им раздавате, а сега и оръжие ще им дадете !!! Хаха ... ами да си гласуват един Президент и Премиер и да си стане тука Мангалистан ? Няма толкова проста държава като нашата.
И тоя изперкал дърт педал, кой му дава право въобще да говори и да се изразява ? Някакъв спец ли е ? Той е професор точно толкова колкото аз съм цигулар!!! Ама как няма кой да му набие шутовете!!!

15.06 2015 в 16:50

Предложението е добро.
Само последното изречение не ми харесва-"От там нататък те просто са осъдени да грабят и да крадат във все по-големи и по- големи мащаби”, заяви Димитров."
Осъдили са се сами, никой не им е виновен, че са неуки, мръсни и прости.

15.06 2015 в 16:45

Задържането на циганската популация може да стане САМО чрез ограничаване и/или СПИРАНЕ на детските.
След 10-20 години ще е късно.
Не вярвам обаче да се намери толкова смел политик.
Или ще е станало много късно.

15.06 2015 в 16:28

Иииииии понеже явно ние сме кретени , да направим както правят американците , ако полицаите са роми и бият другите роми , е трудно да се каже , че е расизъм .... Чичко сам го е измислил отдавна .....

15.06 2015 в 16:27

Звучи разумно.