Безлов: „Има политическо желание да се използва конфликтът в „Орландовци”

OFFNews 15 юни 2015 в 09:33 3597 1

„Има политическо желание да се използва конфликтът в „Орландовци”, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред Нова телевизия тази сутрин. 

„Част от проблема е как точно тези политици се опитват да го правят. Дали просто отиват там, или привличат агитките. Едно от нещата, които видяхме през 2011 година в Катуница е, че имаше много активни агитки. Същото беше и през 2013 г. Агитките не ходят просто така”, коментира Безлов.

Социалният антрополог Харалан Александров пък смята, че за конфликта има социални, икономически и културни основания.

„Той просто се предоставя за политическа злоупотреба. Желаещите да злоупотребят с него на свой ред го интензифицират и влошават”, коментира Александров.

Въпросът за политическото използване на конфликта между българи и роми в „Орландовци” беше поставен, след като стана ясно, че по време на протестите на място са били забелязани лица като Илия Илиев от ДПС и националиста Боян Расате.

Друг от протестиращите Симеон Милков пък е част от екипа на Бареков, но отрича да е там с политически цели.

„Аз съм от пострадалите момчета. Идеята на протеста беше да изразим несъгласието си с политиката, която противопоставя българи и роми. Насилието поражда насилие. Хората са изнервени”, заявява Милков.

Оказва се, че в района и преди е имало подобни инциденти и пререкания между българи и роми. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!