Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

Близо 30 души са задържани след сблъсъците в "Орландовци" (обновена)

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2015 в 09:11 8275 10

Снимка bTV / Теодора Трифонова

Близо 30 души са задържани и отведени в полицията заради хулиганските прояви в столичния квартал "Орландовци", като се очаква бройката им да расте.

Част от задържаните са криминално проявени и имат регистрация за грабежи и хулигански прояви, съобщи началникът на Националната полиция Христо Терзийски.

Трима от тях са задържани още вчера, а останалите - тази сутрин. В момента в квартала тече полицейска акция, при която полицията издирва хора, притежаващи "опасни предмети". Обстановката в района е овладяна, но остава напрегната.

Снощи са задържани двама братя на 19 и 23 години, които са отведени в столично районно управление, след като полицията реагира на постъпил към 20.40 часа сигнал за възникнал конфликт между две групи младежи.

От полицията съобщиха, че сред участниците в сблъсъците и от двете страни са установени хора, които са известни на силите на реда. Съпричастни към конфликта се установяват и по свидетелски показания и видеоматериали. Те ще бъдат предадени незабавно на прокуратурата за привличането им като обвиняеми, уточняват от МВР.

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов обясни, че и от двете страни няма организатори или лидери.

В сблъсъците обаче са участвали и лица, които са познати на полицията с хулиганските си прояви по спортни събития. Терзийски каза, че на този етап няма сведения политически организирани лица също да са участвали в сблъсъците.

„Самото организиране на протест не е престъпно деяние, може и да има такава организация, но ние към настоящия момент се грижим за опазване на обществения ред. Към настоящия факт нямаме факти и данни, че зад тези протести стоят политически сили”, каза той.

Замисълът на протеста в началото е бил той да премине спокойно и да привлече общественото внимание, но по-късно се стигнало до провокации и агресия.

Кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев, заяви че до момента са установени 14 незаконни постройки и тепърва започва изграждане на система за видеонаблюдение в квартала. Правят се и проверки за адресни регистрации на лица.

В социалните мрежи отново е започнала организация за събиране на групи хора за тази вечер в 18.30 в "Орландовци", коментира още Христо Терзийски и допълни, че това е една от причините полицията да организира по-масивно присъствие на униформени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.06 2015 в 23:56

-В МВР има и ЦИГАНИ-ДОЗНАТЕЛИ , които поеха и Моя случай-ЗА ОБИР ОТ ЦИГАНИ В ЕКИП-С ТАКСИ ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕ-ДОКАТО МЕ ПРЕВОЗВАХА , ДО ДОМА МИ ! От този циганин-ДОЗНАТЕЛ ТРЪГНА : 1.ЗАБАВЯНЕ ДАТА ЗА ОБРАЗУВАНОТО НОХД Дело - С 14 Месеца ! 2. СЪСТАВЯНЕ НА ОБВИНИТЕЛЕН Акт С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ И МНОГОБРОЙНИ ПРОПУСКИ , КОИТО АЗ ДОБАВИХ , ЗА КОЕТО МЕ ОБВИНИХА И МИ СПРЕТНАХА...ДЕЛО , НА КОЕТО МЕ ОПРАВДАХА ! 3. ОТ ДВАМАТА ИЗВЪРШИТЕЛИ НА ОБИРА МИ В ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ Е ВПИСАН САМО ЕДИН , А РЕЦИДИВИСТА Е...ПОКРИТ ! 4. НАЗНАЧЕНИЯТ СЛУЖЕБЕН Защитник на ОБВИНЯЕМАТА БЕ ОСВОБОДЕН , ПОРАДИ НАЕМАНЕ НА...НЕЕВТИН АЙДУК-ат ОТ ОБВИНАЕМАТА (със Заплата на ЧИСТАЧКА !), който манипулираше Съдебния състав И АЗ МУ ПОИСКАХ...ОТВОД ! 5. НАЗНАЧЕНИЯ ДРУГ Съдебен състав СЪЩО ЗАПОЧНА ДА КЛЯКА ПРЕД...АЙДУК-ата, КОЕТО СИ Е ПАК...ТРУДНО СКРИВАНА КОРУПЦИЯ - ЗА ДА ОТЪРВАТ КРИТИЯ...РЕЦИДИВИСТ ! 6. ОТХВЪРЛЕНО БЕ ПРАВОТО МИ -ДА СЕ КОНСТИТУИРАМ КАТО ГРАЖДАНСКИ ИЩЕЦ ! 7. НА 22.06./15:00/СРС/6 С-в Е СЛЕДВАЩОТО ЗАСЕДАНИЕ , В КОЕТО ЩЕ ПОИСКАМ ОТВОД И НА ТОЗИ...Състав, който УЖ ОТНАЧАЛО ЗАПОЧНА ДА "РАЗГЛЕЖДА" ОПОРОЧЕНОТО ОЩЕ ОТ НАЧАЛО МОЕ ДЕЛО ! .......8. ДОПЪЛНЕНИЯТ ОТ МЕН ОБВИНИТЕЛЕН АКТ НЕ Е ПРИЗНАТ , КАТО ОСНОВАТЕЛНО ДОПЪЛНЕН : СПОРЕД ОПРАВДАТЕЛНАТА МИ ПРИСЪДА - ЗА ТОВА ! 9. ..безнаказано кривосъдие,бе : МАФИЯТА ЗАРАДИ ЦИГАНИТЕ...НЕ ПРИЗНАВА ЗАКОНИТЕ НИ...!!!...10. ТОВА Е ...ГЕНОЦИДА , В ДЕЙСТВИЕ , НАЛИ !?!?!?

15.06 2015 в 14:39

Я да профилактират онази тетка, Ленчето Ваташка, че да изплюе камъчето КОЙ и сипва в канчето да буни неонацистите.

15.06 2015 в 14:15

И това ли е новият хит? Вместо да приложиш закона и да си свършиш работата, слагаш камери..Така ли мислят да се справят с циганската престъпност??? Хората са пропищели от тях, те камери ми слагат. Има ли по-жалки от нашите управници?!

15.06 2015 в 12:43

Абе тоз muncho да не е от БХК?

15.06 2015 в 11:56

Какви две страни бе? Ромите са си пуснали музика по светло, на открито, без да нарушават никакви закони, скинарите са ги нападнали, потрошили са им колата, после са извикали още скинари, пардон, "лица, които са познати на полицията с хулиганските си прояви по спортни събития", които въоръжени са нападнали ромската махала, биейки хората наред само заради етноса им! Защо всичката таз скинарска сган не е арестувана и обвинена по НК:

Чл. 163. (1) (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Лицата, които участвуват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност, се наказват:

1. подбудителите и предводителите - с лишаване от свобода до пет години;

2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) всички други - с лишаване от свобода до една година или с пробация.

(2) Ако тълпата или някои от участниците са въоръжени, наказанието е:

1. за подбудителите и предводителите - лишаване от свобода от една до шест години;

2. за всички други - лишаване от свобода до три години.

(3) Ако е извършено нападение и от него е последвала тежка телесна повреда или смърт, подбудителите и предводителите се наказват с лишаване от свобода от три до петнадесет години, а всички останали - с лишаване от свобода до пет години, когато не подлежат на по-тежко наказание.

15.06 2015 в 11:25

Имало само 14 незаконни постройки – този къде точно е проверявал. В изоставените къщи от който са избягали нормалните хора, живеят между 50 и 100 човека на един адрес. Да това не е незаконна постройка та са се самонастанили там. Ще има ли наказани и сред управниците който допускат да се създават гета – те са толкова виновни за обстановката в квартала колкото и тези на който са повдигнати обвинения, даже са по виновни от тях. Те трябва да понесат наказания за хилядите случай на пребити и ограбени хора.

15.06 2015 в 11:05

Абсолютно. И от двете страни са мангали, просто с различен цвят. Едните ще гласуват за ДПС и БСП, другите - за Атака. Смешници.

15.06 2015 в 10:58

Владо Зидаров и Болен Ага раничко почната да мобилизират електората...

15.06 2015 в 10:01

В ареста ли е циганина, който е посякъл крака на младежа!
В ареста ли са приятелите му мангали, който са нападнали двете момчета!?!?! И какво им е наказанието! ТОВА Е СЪЩЕСТВЕНИЯ ВЪПРОС! ЗАЩО ВИНАГИ НА МАНГАЛИТЕ ИМ СЕ РАЗМИНАВА И ПАК ПОДМЕНИХТЕ ТЕМАТА, А ТЯ Е, ЧЕ СА НАПАДНАЛИ МОМЧЕ С БРАДВА И СА ЦЕЛЯЛИ ИМЕННО ДА СЕ СЪЗДАДЕ КОНФЛИКТ!