Борисов с версия за тефтерчетата в "трейлър" от стенограмата на МС

Юлиан Христов 12 ноември 2014 в 13:50 7769 11

Лошото състояние на държавните финанси, драматичното състояние на МВР, откраднатите тефтерчета на Филип Златанов и съдебната реформа са част от темите, върху които премиерът Бойко Борисов прави коментари по време на първото и извънредно заседание на правителството във вторник.

Правителствената пресслужба оповести част от стенограмата с обещание цялата да бъде публикувана утре. Публикуваната част е анонсирана като продължение на въведената практика от 2009 година да се публикуват пълните текстове от протоколите на правителствените заседания, което ще позволи "да имате достъп до всички мнения и становища, изразени при обсъждането на темите от дневния ред на правителството."

В началото на заседанието премиерът дава разпореждане: "Всичко се записва, води се и след това се качва на сайта!"

Следват разяснения на финансовия министър Владислав Горанов по актуализацията на бюджета за 2014 година. Той обяснява, че новият закон за МВР, който беше приет при правителството на Пламен Орешарски, не е обезпечен финансово. В него са планирани увеличения на заплатите за полицаите и пожарникарите, обаче пари за това не били осигурени. В резултат МВР формира дефицит от повече от 200 млн. лв.

Борисов се интересува как бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов може да понесе наказателна отговорност, на което получава отговора на финансовия министър, че: "Няма такъв състав в Наказателния кодекс, но фалитът на държавата трябва да води най-малкото към доста сериозна политическа отговорност." На което Борисов казва:

Питам: след като тогавашният министър Чобанов, знаейки, че няма пари в държавата, умишлено внася Закона за МВР и той бива гласуван, носи ли наказателна отговорност и защо не носи? Как е възможно да няма такъв текст в закона, се питам?

Горанов обяснява, че поведението на Народното събрание и Министерски съвет е безотговорно, защото не може да бъде приет необезпечен финансово закон. Борисов го подкрепя и се обръща към министрите:

Сега разбирате, колеги, защо сте в тая зала, а кабинетът Орешарски сдаде властта и тихичко се измъкна. Защото на днешната дата трябваше да актуализират бюджета по този начин и всичко това, което говорим, те трябваше някак си да го обяснят в парламента и пред обществото. Трябваше да кажат защо безотговорно, за мен – абсолютно престъпно, са внесли закон, който не е финансово обезпечен и сега от всички министерства ще ви вземем парите, за да платим популизма на Чобанов, Орешарски и тогава Станишев най-яростно ги защитаваха. Знаете колко против бяхме. Ето сега да знаете, че това, което трябва да актуализираме и или да платим, или трябва да се отмени законът, защото и за следващия бюджет трябва да се планират още близо 200 милиона – това е решението по тази точка.

Преди да освободи от заседанието вътрешния министър Веселин Вучков, който бърза за откриването на паметника на писателя Георги Марков в София, Борисов пита:

И за да тръгнете, какви са тези откраднати тефтерчета?

Вътрешният министър разказва как и при какви обстоятелства е станала кражбата от автомобила на вещото лице, което трябвало да направи експертиза за почерка в тефтерчетата. Вучков обяснява, че в едно от полицейските управления в София се появил заявител, който казал:

Вчера, пътувайки по улица „Монтевидео“ в „Овча купел”, ми се развали задна дясна гума“ – перифразирам, но общо взето това е, сутринта го поисках като информация от СДВР. „Слязох да си оправям задната гума, без да забележа нещо конкретно. След това отивайки към колата…

"Има си хас да забележи!", прекъсва разказът Борисов.

От думите на МВР шефа Веселин Вучков става ясно още, че вещото лице Бенчев е на свободна практика. „Някога е работил в МВР, но поради навършване на 60 години още през 2007 година, ако не се лъжа, е напуснал“, разяснява Вучков. А премиерът коментира:

Аз не мога да допусна, а предполагам, като виждам как гледат колегите – и другите не могат да допуснат, че по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери.

След като вътрешният министър приключва с разказа, Борисов се обръща към правосъдния министър за становище и констатира:

Аз моля и правосъдният министър, ако това е вярно, по тези тефтерчета, за които ние много пъти питахме истински ли са тогава и да ни се дадат в парламента да ги видим – тефтерчетата да видим, а не снимки на две-три странички. Ние още тогава питахме. И фактът, че бяха при Кирил Добрев достигнали, винаги това значи за мен много съмнителна работа. И ако това, което казва Вучков, аз не мога да допусна, а предполагам, като виждам как гледат колегите – и другите не могат да допуснат, че по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери! Това ако е истина, ако съдът или прокурорът – и затова те моля да го провериш най-колегиално – са дали по този начин веществените доказателства, не знам дали това трябва да е така.

С пояснението, че дава "само хипотеза", в която определя изчезналите тефтерчета като "Костинброд", той казва на правосъдния министър Христо Иванов:

И съответно говорим за съдебна реформа – може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже.

След като министърът казва, че ще опита да направи справка в прокуратурата, без това да изглежда като намеса, Борисов го прекъсва и заявява:

Не, стига намеса! Публиката, хората, народът питат как може?! Този въпрос, който си го задаваме всеки един от нас, ще си го зададе всеки един днес в България. И ще кажат: „Тези там горе…“ Кои са тези там, не се знае. Как е възможно? Ние искаме това в реформата, която ще правим, и това да не може да се случи.

След тези указания се намесва финансовият министър Горанов, който припомня, че тече подготовката и за бюджета догодина. Той обяснява, че с оптимизиране на разходите в МВР нужните средства няма как да се осигурят и обяснява, че ако трябва да се намаляват разходи за персонала, това може да стане или през ревизия на закона, или чрез промяна на броя на хората, които ги получават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!