Борислав Игнатов: Ще засадим по едно дърво за всеки гласувал на изборите

OFFNews Последна промяна на 29 август 2019 в 12:43 4889 3

На среща със столичани край езерото Ариана Демократична България представи втората част от програмата на своя кандидат за кмет, арх. Борислав Игнатов - „София - зелена и чиста столица“. 

„Днес основният акцент е мръсният въздух. Тук на Орлов мост е не само най-мръсният въздух в София, но и най-мръсният въздух в България, най-мръсния въздух в европейска столица въобще. Това е нетърпимо, това е вредно и убийствено в буквалния смисъл на думата“, заяви Игнатов. Той подчерта, че мръсният въздух е резултат от дълго бездействие и дълго неглижиране на големи проблеми, които се задълбочават с всяка годна. Според него от първия ден трябва да започне работа в две направления – намаляване емисиите от вредни газове и увеличаване производството на кислород и пречистване на въздуха.

"Чист въздух, чисти улици, зелени пространства" е мотото на зелената кампания на Демократична България.

На срещата присъства и Радан Кънев, евродепутат от Демократична България, който заяви: „Това, което настоящото управление на София прави, е да се хвали с изкараните от нас пари, а това, което трябва да прави, е не да краде от данъците ни, а с тях да подобри качеството на живот на гражданите. Вместо това през последните 15 години управление качеството на живот тук непрекъснато се влошава. Парите водят до повече автомобили и до повече строителство. Задачата на властта обаче е тези последици от забогатяването на града да не доведат до повече задръствания, по-мръсен въздух или по-малко паркове. В тази своя единствена задача на властта в София през последните 15 години е пълен провал. И за да се сложи край на този провал, трябва да изберем хората, които имат решения. Хората, които имат експертизата и енергията да положат необходимия труд и смелостта да се сблъскат с кражбите в столична община. Това са хора като Борислав и цялата листа на ДБ, каза Радан Кънев. 

В дискусията участваха още Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ, Тома Белев от Зелено движение, Любомир Костадинов и Емил Георгиев от Да, България. Бяха представени основните приоритети и конкретните решения за чист въздух, модерно управление на отпадъците, Витоша и планините около града, ефективно използване на водните ресурси, зелените системи, градски паркове и градини, както и устойчивото градско развитие, осигуряващо достъпна, здравословна и хармонична жизнена среда.

Предлагат се мерки за максимално намаляване на отоплението с твърдо гориво и развиване на форми на отопление с много по-нисък отпечатък върху околната среда, осъществяване на радикална промяна на мобилността в София с развитие на мрежата, честотата и удобството на обществения транспорт и продължаване на електрифицирането му. ДБ залага на ускорено развитие на велосипедната и пешеходна инфраструктура и микромобилността.

Радикална реформа ще бъде извършена и в разделното събиране на отпадъците. Ще се въведе нова система на сметосъбиране, съобразена с преобладаващия тип строителство и разделно събиране при източника. Такса „битови отпадъци“ ще бъде спрямо реалното количество изхвърлени отпадъци, на принципа „замърсителят плаща“. 

Рязко ще бъде възстановена и подобрена достъпността до планината чрез подновяване на въжения транспорт на Витоша и всички други подстъпи към планината. Ще се работи за комплексно и ефективно използване на ресурсите от минерални води в София, като бъде запазен публичния им характер. Ще бъде създадена модерна, добре управлявана и свързана зелена система, която опазва и развива зелените клинове на София като уникална градоустройствена практика. Ще се води политика на превенция на застрояването и ограбването на парковете, включително ще бъде преосмислена нуждата от сгради в тях.

Ще бъдат гарантирани запазването на зелените площи в междублоковите пространства, чрез отразяването им в ОУП.

Ще се изработи реалистична стратегия по мащабно засаждане на дървета и по създаване и прилагане на стандарти за улично и градско озеленяване и тяхната поддръжка.

Ударно ще се възстановят и увеличат градските чешми и обществените тоалетни. Ще бъдат въведени стандарти за задължителното им изграждане в общинските публични сгради и при определени териториални критерии и в публичните пространства.

От щаба на Демократична България издигат идеята да бъде засадено по едно дърво за всеки избирател, който е гласувал на тези избори. „Така всеки гражданин, който гласува, ще знае, че е направил две добри неща - бил е активен гражданин и със своя глас е допринесъл да бъде засадено едно дърво в София“, обясняват от ДБ.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8392

3

мгергов

29.08 2019 в 17:15

Значи няма да посадят нито едно дърво, защщото никой няма да се обърка и да гласува за тях.

2000

2

Ivo Ivanov23

29.08 2019 в 16:27

този ще ме разплаче...

11009

1

случайно прочетох

29.08 2019 в 14:00

"Предлагат се мерки за максимално намаляване на отоплението с твърдо гориво ..."

Надявам се тези мерки да не включват раздаване на климатици на циганите (което подозирам, че сега се случва във Факултета).