Българските социалисти в ЕП бойкотираха Станишев за TTIP

OFFNews 09 юли 2015 в 20:34 6877 0

Българските евродепутати от Групата на социалистите и демократите Георги Пирински, Момчил Неков и Илияна Йотова гласуваха против доклада, който трябва да даде препоръки на ‪Еврокомисията за бъдещото споразумение ‪TTIP със ‪САЩ‬.

Вотът на тримата се оказа бойкот както към председателя на ПЕС Сергей Станишев, който гласува "за", така и към докладчика за TTIP Бернд Ланге, който също е член на Групата на социалистите и демократите.

След гласуването в сряда днес българските евродепутати от С&Д излязоха с критики към текста на доклада, които са в пълно противоречие с изказването на Станишев, че "гласуването е голям успех за социалистите".

Гласувах против, защото споделям предложенията, които за съжаление отпаднаха с гласовете на мнозинството. Предложенията бяха за гарантиране на суверенитета на държавите членки, когато става дума за защита на трудови права, на лични данни, за това да предпазим нашите храни от ‪‎ГМО‬, да бъдат екологично чисти, да предпазим замърсяването на въздуха ни, да сме против фракинга, коментира Илияна Йотова.

Според Момчил Неков все още има ключови елементи, които са неуредени и в този си вид не защитават интересите на България.

На този етап нашата страна е една от малкото дискриминирани от страна на САЩ във визовата политика. Текстът, който гласувахме, призовава единствено за „политически натиск върху САЩ“ по въпроса, но без конкретна и ясна препоръка за справедливо решение преди евентуалното влизане на TTIP в сила. Непропорционалност в тази сфера означава възможност за ограничение на икономически интереси от страна на САЩ срещу моята страна, коментира Неков.

В доклада се посочва, че е необходима нова система за защита на инвеститорите, която следва да замени частния арбитраж за уреждане на спорове между инвеститори и държавни органи с публично назначавани съдии и която подлежи на контрол и прозрачност, но според Неков този механизъм трябва да бъде напълно премахнат.

Станишев: Това е най-добрият начин да се защитят европейците

Според Станишев приетият доклад дава ясен мандат на ЕК, с който преговарящите трябва да се съобразят.

Докладът очертава параметрите на Споразумението, което Европейският парламент иска да види. Това е най-добрият начин да се защитят европейските граждани. Международната търговия да работи в техен интерес, вместо да се окопаваме в протекционизъм, както някои предлагат, коментира лидерът на ПЕС.

Гласуването е голям успех за социалистите - виждаме редица от позициите ни в окончателния текст. Поехме този ангажимент в предизборната кампания и именно благодарение на нашите усилия Европейският парламент за първи път застава срещу възможността компании да съдят държави в арбитраж. Прие се предложението ни, в резултат на което ‪ЕП‬ призовава Комисията да замени този механизъм за уреждане на спорове между инвеститори и държави с нова система, която да е обект на демократични принципи и контрол, и където частните интереси не могат да подкопават обществения интерес, аргументира се Станишев.

Ние настояваме за защита на културното и езиковото многообразие в Европа и силна правна защита на географските указания на ЕС. Въвеждайки нови стандарти в международната търговия, Европа ще покаже, че е силен глобален търговски партньор. Защитата на здравето на гражданите, на правата на работниците и на екологичните стандарти в TTIP са „червена линия“ за семейството на социалистите и демократите, каза днес председателят на ПЕС.

ЕП настоява за нова система за разрешаването на спорове с инвеститори

В сряда Европарламентът одобри препоръките към Европейската комисия относно преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции с 436 гласа „за“, срещу 241 „против“ и 32 въздържали се.

В ход е безпрецедентна глобализация и нашите граждани и фирми се намират в окото на бурята. Наш демократичен дълг като депутати е да придадем форма на този процес. Ако искаме да работим за благосъстоянието на европейските граждани, не може да оставим въпроса единствено в ръцете на преговарящите. Ето защо изготвихме тази резолюция и разписахме принципите за вида на търговско споразумение, което искаме Комисията да договори, заяви докладчикът Бернд Ланге.

Ние искаме по-прозрачен процес, по-ясни права за работниците и стабилна защита на личните данни и обществените услуги. Ние настояваме, че правомощията на законодателите от двете страни на Атлантическия океан да приемат правни норми не трябва да бъдат възпрепятствани от частни арбитражни съдилища или други органи, допълни немският евродепутат от левицата Ланге.

Компромисната формулировка относно начините за разрешаване на спорове между инвеститори и държавни органи, изработена от политическите групи след дълги и напрегнати преговори, беше включена в текста след гласуване с 447 гласа „за“, 229 „против“ и 30 въздържали се.

Тя призовава за нова правна система, която да замени „механизма за уреждане на споровете между инвеститорите и държавните органи“ (ISDS), основаващ се на частен арбитраж и често включван като възможност при договаряне на търговски споразумения.

Тази система трябва да бъде „обект на демократичните принципи и контрол“, в която случаите се разглеждат „по прозрачен начин“ от „публично назначени професионални и независими съдии“ и „в публични изслушвания“. Тя трябва да включва „механизъм за обжалване“, който да зачита компетентността на съдилищата на ЕС и на страните членки, както и да гарантира, че частните интереси „не могат да подкопаят целите на обществената политика“, се казва в текста.

Преговорите за TTIP продължават

Евродепутатите подкрепят продължаването на преговорите, но напомнят, че трябва да се постигне „амбициозно“ и „балансирано“ споразумение, което увеличава достъпа до пазара за стоки и услуги, както и достъпа до пазарите за обществени поръчки, с общи ползи за всички страни членки на ЕС. Това споразумение трябва да доведе до „ефективна, проконкурентна икономическа среда“ и да не допуска нетарифни бариери за търговията.

Споразумението трябва да премахне съществуващите в САЩ ограничения относно чуждестранната собственост в транспортния сектор и по отношение на собствеността на авиокомпаниите, както и да подобри достъпа на ЕС до американските телекомуникационни пазари.

Споразумението трябва да постигне и „значително отваряне“ на пазара на САЩ за обществени поръчки на всички равнища на управление, се казва в текста.

Високите нива на защита за потребителите в ЕС, защита на техните личните данни, здравето и безопасността им трябва да бъдат гарантирани, а дъмпингът в социалната, фискалната и екологичната сфери трябва да бъде предотвратен, добавят членовете на ЕП.

Евродепутатите подчертават, че обществените услуги трябва да бъдат изключени от обхвата на TTIP, трябва да се предвидят категорични гаранции за системата на географските указания на ЕС, както и да се вземат специални мерки за „деликатните селскостопански и промишлени продукти“.

Евродепутатите се застъпват за елиминиране на административните пречки пред търговията чрез „взаимно признаване на равностойни стандарти“. Въпреки това членовете на ЕП подчертават, че не може да има „никакво споразумение“ в области, в които стандартите на САЩ са „коренно различни“, например относно разрешаването на употребата на химически вещества, ГМО, използването на хормони в сектора на едрия рогат добитък, клонирането или химически вещества, водещи до ендокринни смущения.

Десетият кръг на търговските преговори между ЕС и САЩ относно TTIP е насрочен за 13-17 юли 2015 г. в Брюксел.

След като бъде изготвено от преговарящите от ЕС и САЩ, споразумението за TTIP ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС, за да може то да влезе в сила.

От 2013 г. насам са проведени 9 кръга на преговори между ЕС и САЩ относно TTIP.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови