Андрей Райчев: 'Възраждане' е новата 'Атака', въпросът е докъде може да расте

Това е първата партия, която прави тази гадост - да използват COVID като коз, категоричен е социологът

Райна Рубенова Последна промяна на 17 януари 2022 в 20:06 6633 2

Снимка БТА/Архив

Виждам във "Възраждане" новата „Атака“ – по-смислено построена, по-нехаризматично създадена. При "Възраждане" го няма този „хайл“, но съвсем ясно се вижда фашисткият елемент, да го кажем по-пряко. Въпросът е докъде могат да растат.

Това заяви социологът Андрей Райчев в интервю по TV1. 

"Нито една от другите партии не използва коза COVID. "Възраждане" са първите, които правят тази гадост и така развалят един важен за България политически консенсус за запазване на нормалност. Щурмувайки по този начин парламента – неинтелигентно и агресивно, те нарушават важно табу. От една страна, ще спечелят, но от друга, губят в стратегически план. Един държавник не прави така – не разваля страната си."

Според Райчев този вид присъствие ускорява събирането на гласове, но антиевропейската и антинатовската реторика поставя граница на потенциалните им избиратели. 

"Нормалните хора не крещят. Те разбират, че има проблем и трябва да се справим с него. Заключени сме в отвратителна дилема - да избираме между две крайно незадоволителни позиции. От една страна ни се казва, че краят на света е настъпил и „Всички ше омрем“, а от другата ни говорят за конспирации, чипиране от Бил Гейтс - глупости на търкалета. Втората позиция е същият този страх с обратен знак, преминал в агресия. Войната е тежка, защото хапят и от двете страни."

Андрей Райчев смята, че привържениците на ваксините правят огромна грешка, като обиждат своите противници, че са глупави. 

"Българите нямат средновековна реакция към ваксините, както ги упрекват. Те просто казват: „Вие ни лъгахте дълго и сега пак ни лъжете“. Българинът прекрасно знае, че ваксината е хубаво нещо, но като си го излъгал за локдауна, за маските и всички затваряници, поредната мярка му изглежда като поредна лъжа."

По думите на социолога СЗО са осъзнали "престъплението и безобразието", което са извършили от лекарска гледна точка.

"Вредата от действията им беше много по-голяма от ползата. Икономиката страда, туризмът отиде, авиацията също. Сега ни предстои най-важният контракт - бъдещето не може да бъде нищо освен предишната ни нормалност. Ако проспим това, жална ни майка. Не можем в нормалността да впишем маските. Направим ли го, по-добре фередже", каза още Андрей Райчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11937

3

Христо Венев

18.01 2022 в 13:17

Интересно, знае ли този т.н. "социолог", какво значи фашизъм?
Едно от кратките определения за фашизъм е: Дисциплинирано, целенасочено действие с ясно съзнание и без никакъв морал.
Да се похвърлят твърдения, че действията на Възраждане, са "фашистки" при положение, че защитават и отстояват българщината, а в същото време действията на СЗО, са само престъпни, е крайно неадекватно. "Естествено" тоя индивид забравя, че "зеления сертификат" е хиляди пъти по-близък до жълтата шестолъчка, налаган от шпицкомандите на Гьоринг и Гьобелс.