10 г. давност за дълговете на физическите лица предлагат управляващите

OFFNews 25 юни 2020 в 13:05 5593 2

Снимка ГЕРБ

Емил Радев

Да се въведе 10-годишна давност за вземанията от физическите лица в Закона за задълженията и договорите. Това предлагат депутати от двете партии в управляващата коалиция - ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

"Мисля, че правим първа стъпка към решаването на един голям проблем за една немалка част от българите - прекратяване на фигурата на така наречения вечен длъжник. Хората, които десетилетия изплащат задължения. В края на краищата под натиска на съдбата остават без доходи и влачат тези задължения докрая на живота си”, каза съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Той уточни, че със законопроекта се предвижда да има 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземанията от физическите лица, които не са еднолични търговци, “когато тези взимания произтичат от непозволено увреждане, т.е. защитаваме добросъвестният длъжник".

След приключване на тези 10 години кредиторите няма да имат право на претенция да искат събиране на това вземане.

Надявам се с промените в Закона за задълженията и договорите още тази година вечни длъжници в България повече да няма, добави евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

"За съжаление България е единствената държава -членка в ЕС, която няма правна регламентация, която да слага край по някое време на задълженията на физическите лица. Нямаме нито абсолютна давност, както имат много други европейски държави -членки, нямаме регламент за потребителска несъстоятелност и несъстоятелност на физически лица. Като член на Европейския парламент успях в директивата за несъстоятелността и втория шанс да се гласува текст, който да призове държавите членки незабавно да предприемат мерки именно да няма вечни длъжници и пак говоря този текст беше насочен главно към България и към Малта, но и те предприеха вече действия", заяви Радев.

Според него с този законопроект, както държавата е въвела 10-годишна абсолютно давност за публичните вземания, такава трябва да има и за физическите лица.

"За търговците, които изпадат в неплатежоспособност и свръхзадълженост имат възможност да открият процедура по несъстоятелност. За физическите лица, когато им се разпродаде имуществото и когато нямат как да удовлетворяват претенциите на кредиторите, даже когато са минали 10-15 -20 години, даже като почине длъжникът, неговите наследници продължат да дължат. Това не е нормално да става в държава-членка на ЕС в 21 век. Именно промените в Закона за задълженията и договорите ще разрешат този проблем и то по един много бърз и евтин начин както за длъжника, така и за кредиторите. Няма да са нужни скъпо платени адвокати и юридически услуги - само с едно заявление след изтичане на 10-тата година длъжникът, като го изпрати до кредитора и като каже, че е изтекла 10-годишната абсолютна давност и не дължи, трябва да се прекратят изпълнителни дела и всякакво съдебно преследване. Това е много важно, защото имаме и друг вид преследване - това на колекторите. И в условията на пандемия, когато спряха принудителните изпълнителни действия на държавни и частни съдебни изпълнители, колекторите продължиха да преследват длъжниците", допълни още евродепутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

25.06 2020 в 16:50

Емо Пиратът заграбил някой друг либийски танкер и сега ни се хили доволен и охранен по ПР публикации.

12362

1

Хуан

25.06 2020 в 16:11

Пак ни поръсиха с евтин популизъм, съчетан с некомпетентност.