Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Изпадналите в личен фалит да получават социални помощи, предвижда законопроект на омбудсмана

Законът да обхваща само длъжниците на над 5 минимални заплати

OFFNews 27 март 2018 в 12:00 4863 1

Снимка OFFNews

82% от експертите и широката общественост подкрепят въвеждане на закон за несъстоятелност на физическите лица, който да регулира взаимоотношенията между длъжник и кредитор по взаимоизгодна, справедлива и създаваща възможности за преодоляване на ситуацията процедура.

Това показват резултатите от национално представително проучване в страната, проведено от социологическата агенция Глобал Метрикс. Проучването беше представено на конференция в Представителството на Европейската комисия в България, в която участваха още омбудсманът Мая Манолова и Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи.

20% от интервюираните са съгласни с предложението на лица, които са изпаднали в личен фалит, да бъдат предоставяни социални помощи, докато подобрят ситуацията си. Едва 12% от анкетираните подкрепят идеята да бъде опростен дългът на длъжника, който не може да го изплати с наличното имущество.

На форума омбудсманът Мая Манолова представи законопроект за несъстоятелност на физически лица. Тя отбеляза, че България е единствената страна в Европа, в която все още няма приет такъв закон.

Целите на законопроекта са справедливо споделяне на тежестта от свръхзадължеността между кредиторите и длъжника - физическо лице, какт и преодоляване на свръхзадълженост чрез частично опрощаване на задълженията.

Според законопроекта процедурата по несъстоятелност ще се развива пред съда, като тя ще бъде колективна - ще предоставя възможност за участие на всички кредитори на длъжника, независимо от произхода на задълженията.

Задължителени принципи на процедурата по несъстоятелност ще бъдат публичността, както и баланс между интересите на длъжника и кредиторите.

В обхвата на процедурата влизат физическите лица - потребители и предприемачи. Предвижда се изискване за уседналност, като процедурата ще може да се ползва само от граждани на България или друга държава членка на ЕС, които са се установили у нас за срок по-дълъг от 6 месеца или лица, получили разрешение за постоянно пребиваване в страната.

Добросъвестността на физическото лице също ще оказва роля в процедурата по несъстоятелност. Критерии за добросъвестност са например длъжникът да не се е поставил в умишлено в състояние на свръхзадълженост, както и да не е съден за злоупотреби с доверие, за престъпление срешу кредиторите или финансовата, данъчната или осигурителната системи.

Процедурата по несъстоятелност на физическото лице няма да бъде прилагана, ако задълженията на длъжника не надвишават 5 минимални работни заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews