Правителството се обяви за спасяване на големите вложители в КТБ

ОFFNews 15 юли 2014 в 16:49 11023 20

Правителството се обяви за спасяване на големите вложители, със сметки за над 100 хил. лева, в КТБ.

Според официално разпространената позиция на кабинета гарантираните съгласно закона депозити в рамките на 100 000 евро (196 000 лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство. За предпочитане обаче бил вариантът освен тях да се спаси и "жизнената част на КТБ" с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и правителството.

"Подобни варианти по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката. Напротив, настояваме за максимална прозрачност на тези лица", се подчертава в позицията.

Според правителството обаче спасяването на големите депозити ще помогне за нормалното функциониране на десетки български фирми и ще минимизира съвкупните загуби за обществото от прекъсването на работата на КТБ, определена в прессъобщението като "сравнително голяма българска банка".

"Правителството ще продължи да участва в консултациите на всички нива за намиране на конструктивното и работещо решение относно казуса КТБ. Призоваваме политическите сили за диалог в името на стабилността на държавата и да се въздържат от непремерено политическо говорене по темата", завършва съобщението.

Според сега действащото законодателство Фондът за гарантиране на влоговете защитава само депозитите на лица и фирми до 100 000 евро (196 000 лева), като от това правило има 13 изключения. Сред тях са депозитите на държавни и общински предприятия и институции, вложители с преференциални условия и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!