Quantcast

Правителството се обяви за спасяване на големите вложители в КТБ

ОFFNews Последна промяна на 15 юли 2014 в 16:49 10183 20

Правителството се обяви за спасяване на големите вложители, със сметки за над 100 хил. лева, в КТБ.

Според официално разпространената позиция на кабинета гарантираните съгласно закона депозити в рамките на 100 000 евро (196 000 лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство. За предпочитане обаче бил вариантът освен тях да се спаси и "жизнената част на КТБ" с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и правителството.

"Подобни варианти по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката. Напротив, настояваме за максимална прозрачност на тези лица", се подчертава в позицията.

Според правителството обаче спасяването на големите депозити ще помогне за нормалното функциониране на десетки български фирми и ще минимизира съвкупните загуби за обществото от прекъсването на работата на КТБ, определена в прессъобщението като "сравнително голяма българска банка".

"Правителството ще продължи да участва в консултациите на всички нива за намиране на конструктивното и работещо решение относно казуса КТБ. Призоваваме политическите сили за диалог в името на стабилността на държавата и да се въздържат от непремерено политическо говорене по темата", завършва съобщението.

Според сега действащото законодателство Фондът за гарантиране на влоговете защитава само депозитите на лица и фирми до 100 000 евро (196 000 лева), като от това правило има 13 изключения. Сред тях са депозитите на държавни и общински предприятия и институции, вложители с преференциални условия и др.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2014 в 13:58

Колко пъти ще ги плащаме тези пари, изроди?

16.07 2014 в 12:38

Seior Данъкоплатец, напълно си прав! Проблема е, че ако речем да наградим, както описа местните купчина хора Лапачи-Килъри-Недосегаеми, в неНародно събрание, министерства прокуратура, ВАС, ВСС, ВКС, ДКСИ, МВР, БА, Агенции и комисии, НЗОК, ...ще трябва да прекараме по твоя начин и НСО, и Охрана на съдебната власт и хиляди хиляди послушковци кариеристчета, които за заплатка им пазят крадливите вредителски мутри, и гне им пука, че с това стават съучастници в престъпленията им. Но това съвсем ще обезличи Булгериън. И не е трудно. За един час и България я няма накуп с мафиоти и политици. Но и ХОРАТА би ги нямало а това е лошо. Горе са повечето евреи, циганета с турски имена и не само; кариеристи бълхари, за власт и пари продаващи и родители и нас. От тия добро не сме видели и няма да видим. Нищо етническо- уважавам почтенните евреи, цигани, тюрки, латини, всякакви. Но тия тук, на власт са страшна и вредна за нас мафия. Единственният начин да се спрат е арест-съд-присъда-наказание доживотен или разстрел. За съжаление и началниците в Полиса и Ба се поставят от тях и са им послушни. Горе е май само некачествен матрял, а те определят курса тук. България трябва да се отърве от тая вредна сган иначе загива! Вярвахме на Сидеров, но той се оказа агент на Кремъл а това не ни грее, защото юдите хазароциганската БСП-ДПС върхушка също е в изгода на Кремъл, дори и заради Южен поток и други. И не само на Кремъл, а и на ТелАвив, Уошингтънски, Анкарски,...враждебни нам кръгове. Не е въпрос на народи, а на кръгове. Тук с тая кариеристична непукистка полицейщина, съдийщина, прокуратура,...изобщо няма да се оправи, докато тия са живи дори все ще правят пакости; нямат почивен ден.

16.07 2014 в 10:26

Ето това е доказателството че това е правителството на мафията. Много добре изпрани 3.5 мииарда ще бъдат дадени на мафията. Всичко е нагласено. Това са фиктивни суми. Няма такива суми. Защо се бавиха толкова време. за да си договорят сумите. Трябва лустрация и гонене до до девето коляно на тази престъпна долна шайка. не искам моите данъци да отиват за тези престъпници. Ще дойде време когато хората ще ги замерват с камъни, и тях и децата им и внуците им. Ще се крият като изплашени тлъсти животни. Това заслужават.

16.07 2014 в 09:41

Според сега действащото законодателство Фондът за гарантиране на влоговете защитава само депозитите на лица и фирми до 100 000 евро (196 000 лева), като от това правило има 13 изключения. Сред тях са депозитите на държавни и общински предприятия и институции, вложители с преференциални условия и др.

Още едно нарушение и престъпление от законодателите орган. Държавни или частни вложителите трябва да са с еднакви права! Заставянето ръководствата на държавни фирми да влагат в дадена банка, а негарантиране еднакво правата им с останалите е нарушение на Конституцията, Търговския закон, антимонополното законодателство, банковият закон и част от общоевропейското законодателство. Затова тези, които го нареждат е редно да бъдат изправени пред Съд и наказани сурово! Защо се допуска тия нередици при почти всички правителства? Защо Прокуратурата не сезира тия престтъпници, не им повдига обвинения? Излиза, че цялата висша администрация и магистратура трябва да си подаде оставката и разследвана! Дами и господа, моля ви, бъдете най-сетне германци, японци, с чест, а не крадливи бълхари, юди, мангета и какви ли не тарикат разбойници, но на постове!

15.07 2014 в 22:28

Правителството би ли платило тези пари, от личните си средства? Докога тия бандюги ще разсипват банки и ще източват държавни пари, за да раздадат пари на "акционерите" ? ТБ са частни дружества с частноици и често чужденци собственници и акционери. Наливането на БГ държавни пари за да се обогатят тези акционери е присвояване на публични средства и е наказуемо по НПК. Вие и много други раздавате държавни пари на частни лица, защото са играли рисково и са загубили. Това е кражба, дами и господа- моля, подайте си оставките и сезирайте Главния прокурор, че извършвате грабеж! В НПК е описано, какво ви се полага!... Г-н Цацаров, моля предявете обвинение на тия хубостници, вредни и ненаказуеми 25 години! Ако не го сторите, значи сте им съучастник и моля и Вие си подайте оставката! Докато в управлението застанат правилните хора, така е редно да се процедира! Ако акционерите са загубили пари, трябва да съдят управителния съвет на банката а не държавата и да им възстановява парите тя! Банката е частна, и частни лица я притежават и управляват следователно държавата не е редно да гарантира акциите на акционерите, а само да задължи управителния съвет да гарантира и изплаща депозити и лихева на вложителите си! Акционерите са притежатели и не им се дължи нищо от държавата!

15.07 2014 в 21:33

Правителството се “обяви..., ама дали вече е “КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА”!!!!!
Днес ситуацията с КТБ е АНАЛОГИЧНА на ситуацията с ЛемънБрадърс USA, довела до световна финансова криза . http://milom.blog.bg/biznes/2009/09/08/kak-falira-lemyn-bradyrs.393540 Преди обявяване на фалит от ЛемънБрадърс правят неистови опити да получат помощ 20 млрд долара от Федералното правителство. Джордж БУШ цяла нощ се е крил по стаите в Белия дом за да не свържат с него адвокатите на Лемънс Брадърс, вкл. неговия втори братовчед с цел отпускане на финансова помощ на Лемън/Бс и така да се предотврати разразилата се финансова криза в САЩ, после в целия свят”. Според USA банкери и икономисти американското правителство е допуснало фатална грешка, като е оставило "Леманбрадърс" да фалира. Спецкомисия на Конгреса доказва, че ако БУШ не се крил, а е помогнал на ЛемънБрадърс с към 20 млр долара, то кризата е щяла да се предотврати. Но после загубите от разразилата се финансова криза са за стотици милиарди долари...
АНАЛОГИЯТА Е ПЪЛНА с КТБ
– Ако БНБ бе предоставила на КТБ подкрепа-кредит по чл. 33 от Закона за БНБ за ликвиден риск поради банкова паника, то опашките- банковата паника пред КТБ щеше да бъде предотвратена за сума не по-голяма от 1 мрд лв и дори по-малко.
Днес БНБ е дала подкрепа на ПИБ от 1 млрд лева (данни ББ вчера), а за да извади КТБ от ликвидна криза СЕГА ще ТРЯБВАТ още 3 Млрд лв.
ЕТО, това, бугарска тъпотия
ДОПЪЛНЕНИЕ – през март 2012 г. ЛемънБрадърс ИЗЛЕЗЕ ОТ ФАЛИТА и почна да се разплаща с кредиторите... Възможно е след време и КТБ да излезе от процедурата по несъстоятелност, но ВЛОЖИТЕЛИТЕ това не ги интересува. При банкова паника вложителите искат парите си сега и веднага. Затова държавните институции – БНБ, Правителство, Главпрокурор, МВРПикчърс са длъжни да предотвратяват банкова паника – ако в БГ има ИНСТИТУЦИИ ДЕ, това е въпросът....

15.07 2014 в 19:50

_az_, прав си и само да допълня- и държавата ИМ е по- добра от държавата НИ.

15.07 2014 в 19:46

Аз не искам да плащам на държавата набутвациите. Особенно над 100 000 евро. Малко ли и плащам , че сега още веднъж.

15.07 2014 в 19:43

Правителствуту ИМ, е много "по-добро" от правителствуту НИ..

15.07 2014 в 18:45

Гърбавите както винаги са спасители от комунягите, иначе до сега не поискаха оставка на правителството -> абе червени кратуни, ама както се очертава те ще ядът най-голямото дърво!!!!