КТБ няма да отвори на 21 юли

Александра Маркарян Последна промяна на 15 юли 2014 в 13:27 10950 14

КТБ няма да отвори на 21 юли въпреки обещанието на БНБ.

Това става ясно от прессъобщение на Българската народна банка.

В него пише:

"Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор.

Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца.

При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 хиляди лева и при постигането на такъв консенсус, централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение".

На въпрос на OFFNews дали този текст означава също, че банката на Цветан Василев няма да бъде отворена един месец след поставянето й под специален надзор, т.е. на 21 юли, а 3 месеца по-късно, т.е. през септември, пресдиректорът на БНБ Александър Урумов отговори: "Никой не е казал, че КТБ изобщо ще отвори".

Банката бе затворена на 20 юни и поставена под специален надзор от БНБ заради риск от неплатежоспособност. До тази ситуация се стигна след разрив в отношенията между медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски и Цветан Василев.

На 22 юни Управителният съвет взе решения, свързани с КТБ. Едно от тях беше банката да отвори отново на 21 юли.

От днешното прессъобщение на БНБ става ясно още, че след вчерашната среща на представители на основните политически сили при президента Росен Плевнелиев Българската народна банка е осъществила контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.

БНБ е започнала разговори с председателя на Европейския банков орган г-н Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2014 в 22:23

Току що ми се обади Веска Меджедиева и кани аверите на постоянно гости.Купона е пълен!Апропо ,много здраве и от братя Галеви!Цуни!

15.07 2014 в 21:46

А бе ТЪПЧОВЦИ, не сеферясвате ли, че инфото за евробанков надзор е ЛАКЪРДИЯ. ВСЕ ОЩЕ НЯМА евробанков надзор, ще има чак в края на 2015 г. А РЕШЕНИЕ за КТБ ТРЯБВА ДНЕС И ВЕДНАГА.... (както бе веднага за ПИБ (МВРбанката)
Днес ситуацията с КТБ е АНАЛОГИЧНА на ситуацията с ЛемънБрадърс USA, довела до световна финансова криза . http://milom.blog.bg/biznes/2009/09/08/kak-falira-lemyn-bradyrs.393540 Преди обявяване на фалит от ЛемънБрадърс правят неистови опити да получат помощ 20 млрд долара от Федералното правителство. Джордж БУШ цяла нощ се е крил по стаите в Белия дом за да не свържат с него адвокатите на Лемънс Брадърс, вкл. неговия втори братовчед с цел отпускане на финансова помощ на Лемън/Бс и така да се предотврати разразилата се финансова криза в САЩ, после в целия свят”. Според USA банкери и икономисти американското правителство е допуснало фатална грешка, като е оставило "Леманбрадърс" да фалира. Спецкомисия на Конгреса доказва, че ако БУШ не се крил, а е помогнал на ЛемънБрадърс с към 20 млр долара, то кризата е щяла да се предотврати. Но после загубите от разразилата се финансова криза са за стотици милиарди долари...
АНАЛОГИЯТА Е ПЪЛНА с КТБ
– Ако БНБ бе предоставила на КТБ подкрепа-кредит по чл. 33 от Закона за БНБ за ликвиден риск поради банкова паника, то опашките- банковата паника пред КТБ щеше да бъде предотвратена за сума не по-голяма от 1 мрд лв и дори по-малко.
Днес БНБ е дала подкрепа на ПИБ от 1 млрд лева (данни ББ вчера), а за да извади КТБ от ликвидна криза СЕГА ще ТРЯБВАТ още 3 Млрд лв.
ЕТО, това, бугарска тъпотия
ДОПЪЛНЕНИЕ – през март 2012 г. ЛемънБрадърс ИЗЛЕЗЕ ОТ ФАЛИТА и почна да се разплаща с кредиторите... Възможно е след време и КТБ да излезе от процедурата по несъстоятелност, но ВЛОЖИТЕЛИТЕ това не ги интересува. При банкова паника вложителите искат парите си сега и веднага. Затова държавните институции – БНБ, Правителство, Главпрокурор, МВРПикчърс са длъжни да предотвратяват банкова паника – ако в БГ има ИНСТИТУЦИИ ДЕ, това е въпросът....

15.07 2014 в 20:26

Ако не я отворят на 21 юли тази година смятайте,че много фирми ще фалират!

15.07 2014 в 16:53

Трябва да се забранят коментарите под статийте, нищо добро няма да се случи от това дърдорене на глупости.

15.07 2014 в 16:44

От цялото слово блудство на знайни и незнайни "експерти",не ми стана ясно -ИМАЛИ въобще липси в КТБ/ това говорене на едро от 204 млн. на гръб до 4-50млрд. изчезнали?!?!говори как имаме "експерти" по всичкология/,щото освен на организирана атака срещу КТБ,демек кражба ,бие и на организирана политическа завера срещу и малко по-имащите да речем.Бедните с помощи,РОМЕИТЕ,и др.са ясни -те са на хранилка при партиите.Но никой не коментира думите на Вожда от Банкя,че ще подкрепи закона на БНБ само при падане на банковата тайна.И да си дойдем на думата -спонсорирай партията ,ето ти депозита ,дай 50-60% под маса ето ти остатъка.Рекет майка ,рекет ....

15.07 2014 в 16:36

Тия от БНБ са ебаси боклуците - как два дена не говорят едно и също? Само лъжат хората и вече не знаем какво да правим и кога ще имаме достъп до парите си в КТБ ако изобщо имаме някога такъв. Де*ба некомпетентната прокажената измет...

15.07 2014 в 16:21

Хахахаха,страшно сме изненадани!

15.07 2014 в 15:46

Мъка, мъка -> ама ти си в тотален мензис!!!
------
Кой е казал че кредитите лоши хубави няма да се събират, онова с изчезналите досиета е дъвки и бонбоники. Топлофикация София се е набалбукала с 80 мил., държавата в частност БНБ да търси кредитите, и ако са на свързани лица -> предсрочно погасяване.
-------
Виваком, БТ, Лавка и разни медии туту финито!!!!---> всичко останало ще е далавера!!!

15.07 2014 в 15:16

То вече и на малките деца е ясно, че КТБ няма да отвори никога...
Честито на печелившите. Някой спестявал а друг ще ги харчи за яхти и скъпи пури.

Да задавам ли въпроса отново кога ще бесим всички управлявали от 1944г насам?

15.07 2014 в 14:41

Искров е един банков Орешарски. СелЕндур, обградил се с катили и нагъл, колкото си иска.
Изобщо няма съмнение, че всичко е измислено и се следва точно определен път. Точка по точка(опорни).