НИМХ спира напълно работа: край с прогнозите за времето след 7 дни

OFFNews 11 септември 2018 в 08:26 6150 0

Снимка bTV

Националният институт по метеорология и хидрология спира напълно работата си идния вторник.

Това означава, че няма да има прогнози за времето, предупреждения за опасни явления - наводнения, пожари.

Заявлението направи НИМХ чрез сайта си след вчерашното половинчато решение на Общото събрание на БАН да разреши извеждането на института от структурата си, но не по-рано от 1 януари (тоест след приемането на бюджета), освобождаването само на оперативната дейност и работещите в НИМХ, но не и на изследователската. БАН си замълча и за станциите и останалите имоти на НИМХ, без които работата им би била невъзможна.

Ето какво пишат от НИМХ:

"След като не можаха да блокират работата на НИМХ с недофинансиране, ръководните органи на БАН успяха с административни средства.

Ние, работещите в НИМХ, направихме всичко необходимо, за да запазим дейността си. Възможностите ни са изчерпани! Остават ни броени дни (7) до пълно спиране на работа и започване на разпад на структурите. От 12 дни НИМХ е без ръководство.

Настояваме Председателят на БАН да упражни законовите си задължения съгласно чл. 43, ал. 4 от Устава на БАН, като уважи волята на работещите и служителите в НИМХ и назначи за и.д. директор проф. д-р Христомир Брънзов.

Решението на 35-ото заседание на Общото събрание на БАН за процедурата за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН продължава за неопределен срок безвремието за НИМХ и не дава отговор на основни въпроси за бъдещето ни.

Време е Правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ. Очевидно е, че Институт, който има задължения по три закона и осем подзаконови нормативни акта, не може да бъде в състава на неправителствена организация, каквато е БАН, и за да ги изпълнява, да разчита единствено на „добра воля“ на колективните й органи на ръководство.

Очакваме решението на Правителството, преди да е станало много късно, а и за да може всеки един от нас да вземе своето лично решение за бъдещето си."

Националният институт протестира от месеци, защото БАН преразпределя към него мизерна част от държавната субсидия и на практика. Протестите му обаче бяха подминавани с мълчание от ръководството на Академията до момента, в който синоптиците не излязоха на улични протести. Те се обърнаха към премиера и министъра на образованието с искане институтът да бъде изведен от структурата на БАН и да мине под шапката на МОН. През август премиерът Борисов събра спорещите страни на среща в Министерския съвет в опит да ги помири, което не се случи нито на място, нито до края на дадения от него срок. Напротив - последва нов протест. Стана ясно, че синоптиците категорично не приемат оставане в БАН и министърът на образованието Красимир Вълчев заяви готовността си да предложи извеждането им - било чрез решение на Общото събрание, било чрез промяна в закон, ако решението на ОС не е удовлетворяващо. Отговорът на БАН дойде на следващия ден - мандатът на застаналия зад протестиращите директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов бе прекратен.

Решението на ОС бе взето, но така, че да не функционира - не можем да работим при такива условия, възмути се отстраненият проф. Брънзов.

Пред bTV днес той коментира, че гласуваната процедура за отделяне на института от БАН е измислена така, че да се протака във времето. "Това ще продължи най-малко до края на годината. Предвижданията ми са, че ще се опитат да продължи и следващата година, когато отделянето на НИМХ от БАН ще стане безпредметно. Тогава ще бъде приеман бюджета и ако в него НИМХ е в БАН никой няма да прекроява бюджета заради нас."

Проф. Брънзов потвърди, че НИМХ ще спре работа следващия вторник.

„В момента институтът работи по инерция. Тази инерция рано или късно ще спре, най-вероятно следващият вторник. Ще спре прогнозата за времето, ще спрат системите за ранно предупреждение. В момента не можем да си платим ток, комуникация, хората не получават заплати, не можем да платим доставки, защото няма кой да подпише документите”, поясни Брънзов.

За да спасят положението, от МОН са превели сума, която ще стигне до края на месеца, но няма кой да ръководи институцията.

"Не знам защо ме освободиха, трябва да питате БАН. В заповедта за освобождаване няма мотиви. От медиите разбрах, че било заради оронване на престижа на институцията", коментира Брънзов.

Директорският пост се заема на ротационен принцип, като се обявява конкурс. Срокът за подаване на документи е изтекъл на 4 септември тази година и никой не е подал такива. 

„След събитията, които се случиха, особено след отстраняването ми като директор, БАН показа, че автономията на институтите е само на хартия”, каза още професорът и допълни, че "в ръководството на БАН има чувство за непогрешимост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови