Министър на НДСВ отива на съд, ощетил държавата с половин милион

Александра Маркарян 12 януари 2012 в 18:59 7899 0

Владимир Атанасов като министър Снимка: diplomatic-bg.com
Владимир Атанасов като министър Снимка: diplomatic-bg.com

Министърът на образованието в правителството на НДСВ Владимир Атанасов отива на съд. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу него в Софийски градски съд, съобщиха от прокуратурата.

Атанасов е обвинен, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е превишил властта и правата си, извършвайки действия от компетентността на министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Варна.

Обвинението е заради договор, сключен между Атанасов и "Краун хотелс" ООД (София), се казва в съобщението на прокуратурата. Името на фирмата е "Краун хотел мениджмънт" АД, показа справка на OFFNews.bg в Търговския регистър.

Един от вписаните представители на дружеството е Емил Миланов Велчев - баща на тогавашния министър на финансите Милен Велчев. Емил Велчев е и изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на дружеството, основано през март 1999 година.

Договорът е сключен на 9 декември 2002 година. Тогава 52% от фирмата държи братът на Милен Велчев Георги Велчев. С договора министърът на образованието Владимир Атанасов заменил недвижими имоти (частна държавна собственост) - хотелите "Ехо" и "Мургаш" в курортен комплекс "Златни пясъци" срещу поето задължение от „Краун хотел мениджмънт” АД да им бъде учредено право на строеж - върху парцел публична държавна собственост, ползван и управляван от Икономическия университет във Варна, и задължението на този терен да построят сграда с разгърната площ от 1100 кв.м.

От това са настъпили значителни вредни последици - имуществени, в размер на 454 166 лева, и неимуществени. Последните се изразяват в съществено затруднение на правилното функциониране на държавните органи при упражняване правото на собственост на държавата и засягане на действащия правен ред, пише още в съобщението на прокуратурата.

Обвинението е за престъпление по чл. 282, ал.3 вр. ал. 2 вр. ал.1 пр.3 от Наказателния кодекс.

В чл. 282 от НК се казва, че длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел лична облага или причиняване вреда и от това могат да настъпят немаловажни последици, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, като може да бъде отнето и правото на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност. При особено тежки случаи наказанието е затвор до 10 години.

По делото са разпитани 11 свидетели.

На Атанасов е наложена мярка за неотклонение - "Подписка".  

Кой е Владимир Атанасов

Роден е на 21 септември 1955 година.

Завършва българска филология.

Учител е, а след това - преподавател в Софийския университет.

Става доцент, докато е министър - през 2003 година, и преподава "Методика на обучението" в СУ.

Министър е от 2001 до 2003 година. Отстранен е от поста от министър-председателя Симеон Сакскобургготски преди края на мандата си след серия от скандали. Част от тях бяха свързани с неуспешния опит на екипа на Атанасов да въведе задължителни матури от 2003 година. Тогава след дело, заведено по жалба на Николина Георгиева - майка на абитуриентка, Върховният административен съд ги отмени като незаконосъобразни. Решението на петчленния състав на ВАС за матурите е от 18 ноември 2002 година.

Други скандали, свързани с името му, касаеха прехвърляне на държавни имоти към фирми, свързани именно с Георги Велчев.

Малко преди Атанасов да бъде отстранен от премиера Сакскобургготски, избухна скандал и при изпитите след VII клас за прием в профилираните гимназии. Оказа се, че рекордният брой пълни шестици по литература (280) и на отлични бележки - над 5.50 (7000 само в София), са получени в резултат на купуване на оценки от изпита по литература. В медиите беше описана и схемата, по която това е ставало години наред.

През 2003 година форматът на изпита по литература след VII клас все още беше писане на съчинение. След шумните скандали през 2003-та бяха въведени тестовете. В същата 2003 година на изпити се явяваше и дъщерята на Владимир Атанасов Мартина, която получи две пълни шестици по математика и литература. От ведомството му отказаха работите й да бъдат разсекретени.

Въпреки отстраняването му от поста след скандали през октомври 2004 година Атанасов става извънреден и пълномощен посланик на България в Република Словения.  

Сделка

През август 2002 година "Краун хотел мениджмънт" купува земите под "Ехо" и "Мургаш" от "Златни пясъци" ЕАД. Сградите на почивните станции са публична държавна собственост, стопанисва ги Колежът по туризъм при Икономическия университет-Варна. Колежът има и правото на строеж върху терена. През октомври Георги Велчев и ректорът на университета подписват договор, според който фирмата на Велчев ще построи сграда на Колежа по туризъм в двора на II корпус на Икономическия университет във Варна срещу което ще получи правото на строеж в "Златни пясъци". Същата година правителството променя статута на земите от публична държавна в държавна частна собственост на "Ехо" и "Мургаш". През декември Владимир Атанасов сключва нов договор. В него няма задължение за строеж на сграда на колежа. "Ехо" и "Мургаш" са разрушени, на тяхно място е издигнат хотелски комплекс "Хелиос". Комплекс "Хелиос" е проектиран под ръководството на главния архитект на София архитект Петър Диков.

Съдружници

Като представител в "Краун хотел мениджмънт" е вписан и Стефан Петков Петков. На името на родения през 1977 година Петков има над 10 фирми. Две от тях са "Хелиос Хотелс" ЕАД и "Тетрареал" (в последната е до 26 септември 2011 година). "Хелиос Хотелс" е дъщерно дружество на "Тетрареал". "Хелиос" е регистрирана на същия адрес, на който и "Краун хотел мениджмънт". В "Тетрареал" освен Стефан Петков в Съвета на директорите са вписани още братът на Милен Велчев Георги Велчев и съпруга Нина Стоянова Маркова-Велчева. Нина е дъщеря на  Стоян Марков, оглавявал комитета за наука и технически прогрес при комунистическото управление на Тодор Живков. Тогава негов шофьор е Спас Русев. През 1990 г. Марков участва в правителството на Андрей Луканов. Подава оставка и напуска страната. В Лондон Стоян Марков основава фирмата „Стенмарк". От доклада за дейността на "Тетрареал" АД към декември 2009 година, придружен с доклад на независимия одитор и финансови отчети излиза името и на още един известен акционер - Красимир Катев, зам.-министър на финансите при Милен Велчев. Той държи 25%. Георги и Нина Велчеви разпределят по 37.5%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови