Как ДС остана силна след краха на комунистическа България (видео)

Деян Спасов 05 юни 2015 в 20:12 8391 1

Доктор и магистър по история Момчил Методиев; Снимка: Деян Спасов

Методите, принципите и духът на Държавна сигурност продължават да са живи. Силата на Държавна сигурност не се корени в нейното всемогъщество. Корени се в нейния произвол.

Това заяви д-р Момчил Методиев по време на изложението си, което беше част от дискусията, организирана от Софийския дискусионен форум - "Наследство на тоталитаризма. Влияние на системата в чувствителните сектори на обществения живот”. Тя се проведе в огледалната зала на СУ "Св. Климент Охридски" в понеделник, като един от гостите беше една от най-ярките фигури в дисидентския живот в Чехия - бившият Министър на отбраната на страната Александър Вондра.

"Кой печели от прехода? От прехода според мен не печели най-висшият партиен ешелон или най-висшият ешелон на Държавна сигурност, по-скоро това, което се случва е, че 90-та година всички ръководства на всички тези структури общо взето са успешно прочистени. Печелят обаче тези, които са отдолу. Във всички институции, да речем Външно министерство - особено класически пример, но това се отнася и за икономическите министерства, всички държавни структури. Системата отгоре е била затапена от едни партийни функционери. Това, което се случва 90-та година е, че всички тези партийни функционери отиват в пенсия и идват наред така наречените експерти. Настъпва възходът на експертите - възходът на технократите", заяви Момчил Методиев.

"Когато се говори, че едно министерство трябва да бъде управлявано от технократи, това предполага, че на власт идват точно тези хора, които в продължение на 20 години са били затапени от партийна шапка, огромна част от които са сътрудници на Държавна сигурност. Те поддържат в годините на прехода, особено в началните, своите контакти с офицерите на Държавна сигурност, голяма част от които са уволнени, а те пък запазват контактите си с тези мрежи. По този начин Държавна сигурност успява да разпостре своя антимеритократичен модел върху държавната администрация и прохождащия бизнес. Тоест става така, че качествата, познанието, умението, образованието нямат отношение към развитието на хората. И всъщност това е нещото, което дразни адски много в България", каза още д-р Методиев.

С разсъжденията си докторът и магистър по история върна слушателите на дискусията малко назад във времето, разяснявайки основната сила на Държавна сигурност:

"Силата на Държавна сигурност не се корени в нейното всемогъщество. Корени се в нейния произвол. Тоест никой човек по време на комунизма не знае кога, защо, по каква причина може да се превърне в обект на Държавна сигурност. Това може да бъде за някаква страшна дреболия, може да бъде и за някакво наистина голямо антидържавно действие."

Вижте видео от цялото изложение на Момчил Методиев на дискусията в огледалната зала на СУ "Св. Климент Охридски":





Момчил Методиев
(р. 1969 г.) е доктор и магистър по история от СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на книгите 'Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава'. (изд. ИИБМ & Сиела. 2010 г.), 'Машина за легитимност. Ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава (изд. ИИБМ & Сиела. 2008 г.) и 'Папите и тяхната империя. ІІ - VІІ в.' (изд. Габеров, 2002 г.). Сътрудник на Института за изследване на близкото минало. Изследвал е архивите на БКП в рамките на Проекта за историята на Студената война на института 'Удроу Уилсън' във Вашингтон, а в периода 1997-2008 г. е работил като дипломат в Министерството на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови