Държавна сигурност откраднала теста за бременост от Япония

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2015 в 14:44 9913 16

1/1

Малко преди управлението на Българската комунистическа партия да рухне през 1989 г. в периода 1984-1988 година секретните сътрудници „Ричев“ и „Хико“ от Научно-техническото разузнаване към Първа главно управление на Държавна сигурност откраднали от лаборатория в Токио „7 линии хибридомни клетки, произвеждащи моноклонални антитела със специфична насоченост, плазмиди и други линии клетки, подпомагащи хибридомната технология“. Зад сложната терминология се крие диагностичния тест за откриване на ранна бременост.

На базата на "придобитото" с измама у нас се разработва нов продукт - български вариант, който за съжаление впоследствие не е реализиран.

Кражбата на секретните сътрудници се разкрива чрез разсекретени документи от архива на ДС, които публикува специализираният изследователски сайт „Държавна сигурност“ - desebg.com.

Двамата агенти "Ричев" и "Хико", които работели в резидентурата в Токио откраднали технологията от местна лаборатория. Малко по-късно на 4 февруари 1988 година подполковник П. Костадинов – началник на първи отдел в Научно-техническо разузнаване, докладва на началника си за „постижението“. След това ДС „дооборудвала“ лаборатория в Института по зоология към БАН, където на базата на „придобитото“ разработили готов продукт – диагностичен тест за откриване на ранна бременност.

В докладната записка пише, че според секретен сътрудник „Ричев“, тестът познавал в 97,22% от случаите и „съществуват реални възможности за продажбата на готовия продукт на международния пазар с висока икономическа ефективност.

Служителите на Първо главно докладват на началниците си, че с помощта на „придобитото“ с еднократна инвестиция от 215 щатски долара може да се произведе търговски продукт с пазарна стойност около 480 млн. щатски долара.

Научно-техническото разузнаване отчело, че Народно република България е била първата страна в Източния блок, която разполага с такава технология, но поради редица трудности патентоването на диагностичния тест се бави и липсва информация за реализация на разработката. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2015 в 21:50

Пиши на български бе неграмотник.

21.02 2015 в 07:13

Комунделите могат да крадат само в България, иначе са си плащали като попове, след което са им пробутвали или остарели технологии или такива които не можем да произведем, шебеци!!!

20.02 2015 в 20:32

Такива кокошкарски истории са сред най-достойните постижения на ДС - по техни хвалби !

Иначе, набеденото за най-патриотично 1-во на ДС се е грижел, за унищожаването на живота на дръзналите да избягат от светлия социализъм и тейните близки в България.

20.02 2015 в 19:26

"Ivanke" mi zvuchi chudesno, ako ne si haresvash imeto se surdi, na kogoto te e krushtaval.
V sladka anonimnost shte kaja, che ne pitaia mili chuvstva kum idioti, bez znachenie kakva narodnost sa.

Nazdrave!

20.02 2015 в 19:01

Гайка тъпа, ама наистина си от най-тъпите щом не можеш една кирилица да ползваш, пък макар и в странство. И понеже е пълно с хора, обичащи грамотността, ще добавя, че звателните форми май отдавна изпаднаха от употреба.
Тъпа гайка, ти за ирония и сарказъм чувала ли си? Познай от раз, без да питаш чичо си Гугъл, кое от двете съм използвала.
Между другото, дяволът никога не е чак толкова черен, колкото обичат да го изкарат едни българи, говорейки лошотии за други българи и то от позицията на анонимността.

Със здраве.

20.02 2015 в 18:50

Ivanke, ti si smotana. Moje da e shiroko praktikuvan, no osven tova e i prestuplenie. Ako niakoga beshe rabotila uporito vurhu suzdavaneto na kakvoto I da bilo shteshe da peesh druga pesen.

Kakvo stana s tezata,che DS-arite braniha rodinata?! Te bili prosti kradci.

20.02 2015 в 18:08

Смотаняци! Икономическият шпионаж си е широко практикуван. И за това ли да се срамуваме?! Айде стига!

Момчета, май не се казва 'запетайка', а 'запетая'. Ама и аз издишам на моменти по тема 'грамотност'.

20.02 2015 в 17:11

Между другото е пише "Не само тя е проблем". Май и ти като мен си пропуснал училището?

20.02 2015 в 17:09

Така е самообразовал съм се. Впечатлен ли си? :)

20.02 2015 в 16:18

Не е само тя проблем, да знаеш. Имаш и други фрапиращи грешки. Май не си ходил на училище.