3 често срещани грешки във фотографията, които трябва да избягвате

OFFNews 04 септември 2023 в 20:14 231 0

фотоапарат
фотоапарат

Лесно е да се правят едни и същи прости фотографски грешки отново и отново, особено когато тепърва започвате. Веднага щом започнете да преодолявате едни грешки, започвате да допускате нови. Ученето на фотографията отнема цял живот и дори тогава ще заснемете с много грешки - снимки, които ще ви накарат да се разплачете по пътя.

Повечето фотографски грешки обаче не са уникални пропуски. Те са едни и същи капани, в които попада всеки, когато се учи да прави снимки. Всеки професионален фотограф е бил там. Ето три от най-често срещаните неща, които любителите фотографи правят погрешно и как да ги поправите.

Оставяте фотоапарата да върши цялата работа

Фотографията е творческо изкуство. Вие изразявате намеренията си чрез избора на композиция и експозиция. Две снимки на една и съща сцена, едната от които е заснета с по-бърза скорост на затвора, могат да изглеждат напълно различно. Същите правила за фотографията важат и за блендата.

Ако снимате само в автоматичен режим, позволявате на фотоапарата да взема творчески решения вместо вас. През повечето време той ще се стреми към приемливи настройки на експозицията, което ще ви даде това, което смята за технически правилна снимка, а не най-добрата.

За да се усъвършенствате наистина като фотограф, първото нещо, което трябва да направите, е да излезете от автоматичния режим и да започнете да използвате режимите на фотоапарата, като например режим с приоритет на блендата и ръчен режим. Те ще ви дадат по-голям контрол върху настройките на експозицията, така че вие да сте този, който взема решения, а не фотоапаратът.

Стриктно спазвате правилото за третините

Има много статии със списъци с фотографски правила за подобряване на композицията, но простото следване на списък с композиционни правила води до скучни, невдъхновени снимки, които изглеждат твърде сходни и лишени от творческа енергия.

Да вземем например правилото за третините - най-известното от тези правила. Идеята е, че ще направите по-добри снимки, ако разделите всеки кадър на мрежа (три на три) и поставите важните композиционни елементи на третите линии, или най-добре - в точките, където те се пресичат.

Ако нямате представа как да заснемете добре композирана снимка, правилото на третините ще ви предпази от ужасяващи фотографски грешки, при които отрязвате крайници на хора или изрязвате изображенията си по безумни начини. Но стриктното следване на това правило и само на това правило е доста слаб начин да композирате снимките си.

Не се учите от грешките си във фотографията

Невъзможно е да се усъвършенствате като фотограф, ако не критикувате редовно собствената си работа. Трябва да преглеждате снимките си и да преценявате какво се е получило и какво не, за да не допускате едни и същи фотографски грешки всеки път, когато снимате.

Отделяйте по малко време, за да прегледате всички снимки, които сте заснели през последните няколко месеца, както и някои отпреди година или две. Със свежи очи ще видите малки начини, по които сте могли да подобрите снимките си - и места, където сте сгрешили. Нормално е да се срамувате от някои от снимките, които сте направили преди време и които сте смятали за страхотни.

Най-хубавото е, че щом започнете да оценявате снимките си редовно и да се опитвате да ги подобрявате, ще станете много по-добри - и ще виждате напредъка си при всяко ново преглеждане на старите кадри. Дори ако този раздел е единственото нещо, което запомните и приложите от тази статия, в крайна сметка ще поправите почти всички останали фотографски грешки, които допускате.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика