Серия от протести в Сирия за първата годишнина от бунта

Мадлен Шишманова 15 март 2012 в 12:14 1623 0

Протести в Сирия. Снимка: БГНЕС
Протести в Сирия. Снимка: БГНЕС

Седмица на протести организира сирийската опозиция по повод първата годишнина от началото на кървавите конфликти, отнели живота на хиляди. 

Протестите срещу режима на Башар ал Асад - във и извън страната, са под мотото "Революция на достойнството".

В деня на годишнината 200 правозащитни организации призоваха ООН и Русия за действия, с които да се сложи край на кръвопролитията в страната.

Призивът "Обединете се за Сирия: сложете край на една година на проливане на кръв" бе подкрепен от активисти от цял свят и от представители на шоу бизнеса като канадската певица Нели Фуртадо и британския актьор Стивън Фрай. Същевременно перспективите за скорошен изход от кризата изглеждат малко вероятни. Въпреки международните усилия за една година не се намери дипломатическо решение на въпроса. Протестите в Сирия, които режимът на Башар Асад се опитва да потуши с насилие, започнаха под влиянието на Арабската пролет. Предисторията На 15 март 2011 година младежи, организирали се във Фейсбук, протестират в центъра на Дамаск за "Сирия без тиранина". Протестът им трае едва 15 минути, след като са разгонени от властите. 20 души са арестувани. На следващия ден няколкостотин души отново протестират, този път пред вътрешното министерство на Сирия, с искане за освобождаване на задържаните. И този път властите използват сила, за да разпръснат хората. Два дни по-късно протестите обхващат Дамаск, Алеп, Хомс, Хама и Дераа. А след няколко седмици и цялата страна. Недоволството срещу властта расте, въпреки мерките предприети от правителството – обявено е извънредно положение в страната, предложен е закон за партиите и медиите, нова Конституция, а над 280 затворници са освободени. В края на април протестите се радикализират, а исканията са за оставка на правителството. Недоволните граждани не пропускат да протестират всеки петък след молитва. Властите не отстъпват, а насилието става обичаен метод за разпръскване на демонстрациите. И така вече една година в Сирия се лее кръвта на хиляди цивилни от опозицията.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!