Религиозен водач и общественик са новите клиенти на НСО

Юлиан Христов 05 януари 2016 в 17:49 19093 5

Духовен водач и общественик са новите клиенти на НСО

Снимка БГНЕС, архив

Представител на обществеността, лице, представляващо религиозна общност и трима души „органи на власт“ са част от новоохранявания кръг лица от Националната служба за охрана (НСО). Това става ясно от справка, която от службата изготвиха след запитване на OFFNews.

С новия Закон за НСО беше дадена зелена светлина на порочната практика да се охраняват "друга" категория хора, които са свързани с националната сигурност. От влизането в сила на този текст към момента от него се възползват общо петима души. От НСО посочват, че трима от тях са „органи на власт“, без да уточняват кои са тези лица. Четвъртото лице е „представляващо религиозна общност, регистрирана по Закона за вероизповеданията“.

Особено интересно е определението за петия привилегирован. Това е лице, „представител на обществеността – посочено от сдружение на граждани с избирателни права да упражнява определена функция и сдружението е регистрирано по ред и условия, определени със закон“. Вероятно на този профил отговарят един немалък брой български граждани, което би позволило охраната им. На него обаче отговаря и почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който от години ползва привилегиите на държавната охрана, а и представлява "граждани с избирателни права". По време на извънредното заседание на Централния съвет на ДПС в Бояна навръх Бъдни вечер медиите станаха свидетели на засилени мерки за сигурност, при които делегатите и автомобилите им бяха щателно проверявани от гардове на Службата, преди да влязат в двора на имението. Доган ползваше охрана в графата "други" и преди НСО да се сдобие със закон.

Към момента също така никой не аргументира ясно по какъв начин Доган е важен за националната сигурност. 

В първоначалния вариант на закона текстът беше формулиран за охраната на лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност. По-късно обаче текстът беше редактиран още по-общо и като аргумент беше използвана именно необходимостта от охраната на религиозни лидери.

От справката става ясно още, че трима бивши премиери също ползват привилегията на държавната охрана. Ако трябва да се чете законът, бивши министър-председатели имат право на охрана до 4 години, след като напуснат поста. На това условие отговарят единствено Пламен Орешарски и двамата служебни премиери Марин Райков и Георги Близнашки.

Към момента службата охранява само един действащ депутат, става ясно още от справката, (вероятно това е Лютви Местан, бел. ред.) и осигурява транспорт на общо 48 души. Тук, освен посочените трима бивши премиери, влизат министри, конституционни съдии, заместник-председателите на парламента (които са осем на брой, бел. ред.), председателите на двете върховни съдилища, омбудсманът, кметът на София и президенти.

Засилена охрана заради усложнена среда за сигурност и конкретна заплаха е получило само едно лице. Според закона на такава охрана право имат вицепрезидентът, главният прокурор и представител на чужда държава с ранг на президент или премиер. От Службата не уточняват кой от тях е бил особено застрашен. Интересна подробност тук е, че комисията в НСО, която решава за охраната на ВИП-персони, се е събирала за последно на 15 декември - денят, в който на посещение у нас беше турският премиер Ахмет Давутоглу, става ясно от справката. Турският премиер беше охраняван при изключително засилени мерки за сигурност. 

Нито едно от горепосочените лица, които имат право на охрана, не се е отказало доброволно от услугите та НСО, каквато възможност е предвидена в закона.

От службата отказват да посочат какви са общият брой автомобили, ангажирани в обслужването на властта, както и какви са месечните разходи по охрана. Причината е, че става въпрос за класифицирана информация, с която ще „се разкрият методите и средствата, с които се осъществява охранителната дейност“ и утвърден от финансовия министър списък, който представлява служебна тайна и в който се съдържа обобщена информация за изразходването на горива и смазочни материали по време на охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!