Реформаторите: Писанчев и Мавродиев да си подадат оставките

Ивайло Анев 23 септември 2014 в 14:38 6224 30

Петър Москов и Радан Кънев

Снимка Ивайло Анев

Петър Москов и Радан Кънев

Шефовете на ДАНС Владимир Писанчев и на КФН Стоян Мавродиев веднага да си подадат оставките, поиска на извънредна пресконференция днес Реформаторският блок.

„За оздравяването на КТБ трябва да бъдат налети 6 млрд. лева. Няма икономически смисъл това да бъде направено”. Реформаторите се категорични, че евентуалното спасяване на КТБ не трябва да става с парите от бюджета, на данъкоплатците, а с помощта на инвеститори.

Като виновници за кризата те посочиха бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, председателя на ДАНС Владимир Писанчев, главния прокурор Сотир Цацаров, финансовия министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Според Петър Москов от ДСБ няма причина парите на малките и средните вложители в затворената на 20 юни Корпоративна търговска банка да не бъдат платени веднага. Това може да се случи с незабавно прилагане на европейската директива 94/19ЕО. Така гарантираните влогове до 100 хил. евро (196 000 лева) могат да бъдат изплатени до 20 дни след задействането на процедурата.

Москов бе категоричен, че точно тези вложители в момента се използват като "жив щит" за задкулисни интереси.

От блока препоръчват незабавно да започне международно разследване на измамите, свързани с осребряването на активите и изплащането на средства по негарантирани от закона влогове. Такива са всички със суми над 100 000 евро (196 000 лева) и тези, които са по договори, предвиждащи преференциални лихвени условия.

Има нежелание за разкриване истината за КТБ "на най-високо политическо ниво", заяви Гроздан Караджов от „Движение България на гражданите”

"Ако БНБ не беше управлявана от КОЙ, досега подобна фирма (бел. ред. - за международен одит) щеше да бъде назначена и вече да има резултати", заяви той.

„Не ни интересуват позициите на БПС и на ДПС по темата. Най-важното е те да останат извън изпълнителната власт”, заяви председателят на ДСБ Радан Кънев.

Реформаторите обявиха, че задълженията на най-големите 150 длъжници на банката са всъщност 97% от всички кредити към банката. Над 50 от тези фирми са "кухи" - в тях няма и един служител. С по-малко от 10 служителя са други 59 фирми.

90% от кредитите на банката са към свързани лица, посочи Петър Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!