Политическите сметки за ЦИК започнаха

OFFNews 13 март 2014 в 14:16 2782 2

ЦИК

Снимка БГНЕС

Днес е последният срок, в който партиите могат да представят политическите си кандидатури за състава на новата Централна избирателна комисия (ЦИК).

Вчера в парламентарната Комисия за взаимодействие с гражданските организации бяха изслушани 16-те кандидати на неправителствения сектор. Днес изтича крайният срок, в който парламентарно представените партии и формациите, които не влизат в парламента, но имат евродепутати, могат да внесат кандидатурите си за състава на ЦИК.

С изтичането на крайния срок идва и пикът на политическите сметки и изчисления за ЦИК.

Новата избирателна комисия ще се състои от 19 души, включително председател, двама зам.председатели и секретар. Ръководството й (председателят, заместниците и секретарят) ще се избират от Народното събрание, а останалите 15 души ще се назначават от президента по предложение на партиите.

Именно тук е най-спорният момент в цялата процедура - разпределянето на местата по партии. Сигурното до момента е, че разпадналата се "Синя коалиция" и НДСВ ще получат по едно място. Останалите 17 позиции се разпределят спрямо четирите парламентарно представени партии на пропорционален принцип.

Макар че на пръв поглед всичко трябва да е ясно, защото почива върху математически принципи, политическите сметки варират.

От ГЕРБ явно планират да получат седем места. Освен, че подкрепят кандидата на неправителствения сектор Цветозар Томов, от партията на Борисов предлагат за състава на ЦИК още: Маргарита Златарева, Емануил Христов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Румен Цачев, Георги Баханов.

Днес обаче в кулоарите на парламента Мая Манолова от КБ даде гласност на други сметки, които порязват опозицията с едно място.

"ГЕРБ ще има петима членове в ЦИК, "Коалиция за България" - също пет, ДПС - двама, а "Атака" - един", каза днес Мая Манолова. Изчисленията на Манолова не включват четиримата членове на ръководството и двамата представители на НДСВ и "Синята Коалиция". Именно тази подробност орязва бройката на ГЕРБ, които със своите 93 депутати в момента представляват малко над 39% от парламента. Ако пропорционалното разпределение се прави между 15 души (всички без ръководството), калкулаторът показва 5,85 и излиза, че малко не достига на ГЕРБ, за да получат шест места. Преди да се приложи квотният принцип обаче, трябва да бъдат извадени местата, отредени за НДСВ и "Синята коалиция", и по този начин коефициентът на ГЕРБ става 5.07.

В крайна сметка, както самата Манолова отбелязва, разпределението на 15-те редови членове е в ръцете на президента и неговите екипи. Четиричленното ръководство ще бъде избрано от парламента, заради което между групите вече текат разговори.

Спряганото за председател на ЦИК име е Ивилина Алексиева, която дълги месеци работи с Мая Манолова в Комисията за взаимодействие с гражданските организации. Фаворити за останалите три места са кандидатът на неправителственият сектор Цветозар Томов, съдията Цветана Сурлекова и Камелия Нейкова, която бе зам.-министър на отбраната при Тройната коалиция и работи редом с Манолова по изработване на Изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!