"Алфа Рисърч": Патова ситуация в парламента, ако изборите са сега

OFFNews 27 януари 2017 в 09:11 7131 5

Ако изборите бяха следващата неделя, новият парламент би се оказал в патова ситуация, близка до тази през 2013г. В бъдещото Четиридесет и четвъртото Народно събрание не би имало партия със самостоятелно мнозинство, а възможните коалиции биха били доста трудни.

Това показва ново изследване на електоралните нагласи на "Алфа Рисърч". 

ГЕРБ (32.6% от гласуващите) води с 3.8% преднина пред БСП (28.8%). Обединените патриоти постигат резултат близък до този на президентските избори (10.7%). ДПС, което обикновено се представя по-слабо в проучванията има 7.8% подкрепа. Ако обаче и на парламентарните избори активността е висока, то може да остане в рамките на тези граници.

С няколко десети над бариерата от 4% би била новосформираната партия на бизнесмена Веселин Марешки, но тепърва предстои да се види как ще се развива нейната подкрепа.

В условията на започнала вече поляризация и челен сблъсък между ГЕРБ и БСП, фрагментираната десница остава без парламентарно представителство.

С 3.8% и най-близко до заветните 4 процента е Реформаторския блок, 2.3% заявяват, че ще гласуват за новата формация на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България". Около 1.4% е подкрепата на формация около ДСБ. Подобна е ситуацията и с по-малките партии в ляво – 1.9% за Т.Дончева и 1.4% за АБВ.

При тези параметри формирането на кабинет би се оказало сложна задача. Ако част от десните избиратели останат без свое представителство в парламента, се отваря път към нарастващо влияние на популизма и национализма, коментират от "Алфа Рисърч". 

В момента най-голям дял от хората (36.6%) биха желали след изборите страната да има дясно-центристко управление около ГЕРБ и други партии от този спектър. 27.3% предпочитат ляво-центристко управление около БСП. 11.5% виждат съюз на Обединените патриоти с ГЕРБ, а 8% - на патриотите с БСП. Най-малко желани са коалиция ГЕРБ – БСП (5.3%) и повторно управление на БСП и ДПС (4.2%). Макар и много слабо популярна, коалицията ГЕРБ-БСП се подкрепя основно от симпатизантите на левицата, като реакция на пакетирането им с ДПС.

Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено е в периода 14 – 22 януари 2017 г. сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

27.01 2017 в 10:24

Когато и да са изборите с този "избор" на стари муцуни /въпреки, че и по-подходяща метафора имам, ама не ми се почва с ругатните от сутринта/ все си е патова ситуацията.
 
X

Да помогнем на украинските деца!