Предизборно: БСП и ГЕРБ почти се сбиха в парламента

Антония Чорева 24 януари 2017 в 14:10 18151 12

Лют скандал възникна в парламента заради това, че БСП обвинява ГЕРБ, че вече има режим на тока. 

БСП реши да даде поредната пресконференция днес в парламента, на която съобщи, че страната е пред енергийна криза. На пресконференцията депутатите от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев представиха писмо от Електроенергиен системен оператор АД, в което пише, че страната е предприела внос на ток заради студа, че индустриалният ток е в режим, а на края на писмото със задебелен шрифт е отбелязано, че "резервите, необходими за "функционирането на ЕЕС на България не само не се възстановяват, но и намаляват, като перспективите са ситуацията да се влоши през следващите дни. Поради тази причина ЕСО е информирало, че ЕЕС на България е в състояние на тревога". 

Двама министри ни лъжат, че няма проблем и че ние лъжем все едно са от едно... етническо малцинство", коментира Ерменков и добави, че скоро българската енергийна система ще е като дискотека. 

Още докато даваха пресконференцията, сред журналистите се промъкна депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев, който поиска да зададе въпрос на левите депутати. Те му отговориха, че не е журналист и не може. Въпреки че не му разрешиха Добрев се обърна към БСП: Каква е целта им, защото плашат хората и им припомни, че по тяхно време се запасявахме със свещи, а после добави и въпроса "В какво обвиняват министъра на енергетика Теменужка Петкова, че не може да контролира времето ли?".

Депутатът Таско Ерменков му отговори, че "целта е да се гласува за по-отговорно правителство на идващите избори". 

Добрев просто отвърна: "Благодаря, разбрахме целта на трибунката ви". 

На трибуната до депутатите на БСП се присъедини и министър Петкова и други депутати от ГЕРБ. Левите народни представители им обясниха, че нямат право да се намесват в тяхната пресконференция и като искат да си дадат тяхна пресконференция.

Депутатите от двете партии влязоха в открит спор, като от всички страни се чуваха всякакви обвинения и подвиквания. Левите депутатите се защитаваха с "лъжете", а гербаджиите, които бяха мнозинство подвикваха" останете, мъже ли сте", "една дама ли ви изплаши", имате криза в акъла, а не на тока". 

Скандалът приключи, след като двамата депутати от БСП напуснаха трибунката. Думата взе депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев, който се обърна към БСП: Всявате смут сред населението. След него Теменужка Петкова обясни, че няма никаква опасност нито от режим на тока, нито има внос. Тя уточни, че този внос, за който пише е в рамките на споразумение, което съществува от години и се осъществява между всички страни. Тя не пропусна да попита депутатите от БСП откъде вземат тези писма и внушават страх сред народа. "Криза с тока няма, БСП се готви да управлява, не им прави чест", категорична бе енергийният министър. Тя каза още, че годината е много трудна, тъй като отдавна не е имало толкова суха и продължително студена година, но добави, че правителството се е справило с този тежък момент. 

"Хората трябва да са спокойни", каза тя. Петкова изброи енергийните гафове на БСП: От Белене, което ГЕРБ е платило, до дълговете на НЕК и американските централи. Единствената мярка, която е предприета от Министерство на енергетиката, е ограничаване на износа на ток в момента. 

Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев добави, че БСП са за прокурор, съд, затвор, тъй като всяват паника. "Скоро ще кажете, че и война сме обявили", възмути се той. Скрит зад журналистите, депутатът Таско Ерменков отговори: "За малко". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

12

косата

25.01 2017 в 12:05

Хляб и зрелища ...

15414

11

Hihi1981

25.01 2017 в 09:31

Много са ви тъмни червените очила?!!!!

15914

4

поп Дръвчо

24.01 2017 в 16:18

И де го режима на тока? Къде, в кое селище, квартал, улица, на коя дата, в колко часа е спрял тока нарочно? Имам предвид аварии, снежни бури - ясно ама някой да е дръпнал шалтера някъде защото не стигат мощности - ?