Метрото с експериментален график заради линията до летището

Владислава Тричкова 26 март 2015 в 14:40 13167 4

От днес метрото в София ще се движи с нов график, съобщиха от "Метрополитен" за OFFNews. 

Графикът е експериментален, а промяната е направена, за да се "отъпче" новото трасе на метрото, което ще стига до летище София.

Не са променени интервалите през които се движат влаковете.

Новото на софийското метро е, че от днес влакчетата се движат от станция "Цариградско шосе" до станцията на летище София, но без пътници.

Целта е както да се провери трасето, така и новата линия на метрото да влезе в реална експлоатация преди да бъде използвана от пътници.

От "Метрополитен" съобщиха, че заради експерименталния график сутринта са имали "малък проблем" и се е получило забавяне. Сега метрото се движи по разписание.

В момента в пиковите часове се използват 34 влака, броят им обаче ще се увеличи на 35, когато бъде пусната и отсечката до Бизнес парка в ж.к. "Младост" 4, което се очаква да стане най-късно в началото на месец май. Влаковете, които се движат ще са 35, но реално ще има още 3 допълнителни, които ще седят на крайните станции и ще се използват при евентуален проблем. Така бройката им ще стане 38, обясняват от "Метрополитен". 

Има още една новост, свързана с приготовленията за пускането на отсечката до летище "София", а след това и на линията до "Младост" 4. 

Вече на информационните табла, на които пише след колко минути ще пристигне следващият влак, има 2 графи : "Сливница- Младост 1- Летище" и "Сливница - Младост 1- Бизнес парк". Разбира се, втората графа все още не е пусната в експлоатация, но леко по леко започва приготовлението за пускането и на този лъч, а докато това стане всички табла ще бъдат синхронизирани, обещават от "Метрополитен".

От няколко дни пък  метрото ни говори и на английски език. Тази промяна бе направена, тъй като след пускането на линията до летище "София" се очаква увеличение на англоезичните пътници. 

OFFNews бяха от първите, които заснеха новите спирки на метрото

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!