Министър Данов припечелвал като мним безработен във Франция

03 юни 2013 в 19:19 9971 37

Иван Данов. Снимка УАСГ
Иван Данов. Снимка УАСГ

Министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов е „спечелил“ близо 15 000 евро от френските социални служби като безработен, докато в същото време е развивал преподавателска и проектантска дейност в София, съобщи сайтът „Биволъ“. Това се е случило между 2004 и 2005 г., става ясно от документи, публикувани от изданието.

Данов смени колегата си Калин Тихолов на поста, след като номинацията на Тихолов предизвика възмущение заради дейното му участие в компрометиращи го проекти като „Дюнигейт“ в Несебър, общия устройствен план на Царево и други. Номинацията на Тихолов трая само един ден, след което Орешарски го оттегли.

Данов, който е син на офицера от Първо главно управление на Държавна сигурност (разузнаването) Евгени Данов, има богат трудов опит в чужбина – във Великобритания, Германия и Франция. През 2003 – 2004 г. той е работил в архитектурното бюро „Juvenelle“ във френския град Троа, след което е съкратен. Бившият му работодател дава добри отзиви за професионализма му, но го освободил заради спад в поръчките.

Така през лятото на 2004 г. арх. Данов пристигнал в Париж, където се записал на трудовата борса като безработен и започнал да получава по около 1850 евро месечно. За същия период обаче в официалната му трудова биография, публикувана на правителствения сайт, е записано, че е бил старши и главен асистент в катедра „Жилищни сгради“ в архитектурния университет (УАСГ) в София, ръководител проекти и главен архитект във Великобритания, Германия и Франция и управител на две свои архитектурни фирми.

Според френското законодателство, за да получава помощи за безработица, гражданинът трябва да търси работа във Франция, да пребивава постоянно на територията й и да декларира присъствие всеки месец. В противен случай се лишава от помощта. Ако отсъства в продължение на седмица е длъжен да уведоми съответното бюро по труда, а ако напусне страната за повече от 5 седмици трябва да се отпише от бюрото. Разбира се, длъжен е да декларира в бюрото по труда, в случай, че започне работа – във Франция или в чужбина.

За периода от 213 дни, в който е получавал помощи, Данов е отскачал до Париж сумарно за 17 дни, сочи информацията на „Бивол“. Така до юни 2005 г. Данов получил помощи в размер на 14.708 евро от френския социален фонд.

Той е избегнал наказателно преследване заради изтеклата 5-годишна давност на нарушението. Данов обаче подлежи на глоба и би могъл да бъде съден да върне парите, тъй като срокът за административно наказание в такива случаи е 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!