Росатом и National Geographic представиха филми за уникалните кътчета на планетата

OFFNews 19 април 2018 в 15:01 3594 0

Руската корпорация „Росатом“ и екип на National Geographic представиха в испанската столица проекта Wild Edens (Диви райски кътчета), който представлява серия документални филми. Поредицата е посветена на борбата с глобалното затопляне.

„Международната общност трябва да осъзнае необходимостта от преход към зелена енергия като ефективна и неотложна мярка за решаване на проблема с изменението на климата“, подчертаха инициаторите на Wild Edens.

Проектът предвижда заснемането и излъчването по National Geographic на серия пълнометражни документални филми за уникалните екосистеми, които могат да изчезнат заради глобалното затопляне, ако човекът не започна де използва чисти безвъглеродни източници на енергия, каквито са безкарбоновите източници като АЕЦ и ВЕИ.

Първият филм е посветен на животинския и растителния свят в уникалните природни ареали на Русия. Снимките са правени в отдалечените и диви ъгълчета на страната – Алтай, Камчатка и Арктика. Премиерата на първия филм ще бъде на десетото юбилейно изложение „АТОМЕКСПО 2018“, което ще се проведе от 14 до 16 май в Сочи.

„Вдъхновена от уникалните природни явления и девствената и чиста красота на околния свят, руската корпорация „Росатом“, която строи най-много АЕЦ в света, поема отговорността за решаване на екологичните предизвикателства, които стоят пред човечеството“, заяви на събитието в Мадрид първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

Експертите са категорични, че постигането на глобалните цели за намаляване на вредните емисии в атмосферата и задържане ръста на температурата няма как да стане, ако световната енергетика не премине към „зеления квадрат“ – АЕЦ, вятър, слънце и вода. Днес АЕЦ и ВЕИ не са конкуренти. Те са допълващи се един друг чисти източници на енергия, които биха позволили изпълнението на климатичните цели.

„Росатом“ се счита за световен лидер в производството на безопасна и чиста енергия. Държавната корпорация обединява 350 предприятия и научноизследователски институти в ядрената индустрия. Активно реализира проекти в областта на приложните изследвания и иновациите и годишно инвестира 4,5% от приходите си в изследователски проекти. От скоро освен ядрени проекти, корпорацията развива и проекти във вятърната енергетика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови