Русия е готова с новия си космодрум, изстрелва първия спътник "Ломоносов" тази година

Осъдени за разхищение при строежа на новия космодрум

ОFFNews 16 януари 2015 в 10:28 8032 12

Новият руски космодрум е вече в готовност да изстреля първия спътник. Това съобщи ректорът на Московския държавен университет (МГУ) Виктор Садовничий, цитиран от РИА Новости.

Космодрумът се нарича "Източен" ("Восточный"), а първият изстрелян от него спътник - "Ломоносов", кръстен в чест на основателя на МГУ.

"На 25 януари университетът ще празнува 260 години от основаването си, а ние ще посрещнем тази дата с отлични успехи", каза Садовничий.

"Сред научните постижения на университета е откритата през декември уникална обсерватория в Карачаево, Черкезия. Тя е оборудвана с най-съвременна техника и по размери е втора в Русия" - отбеляза ректорът и добави: "Сега и в космоса трябва да се създаде подходящата система."

Източният космодрум ("Восточный") ще бъде първоначално използван, за да се редуцира използването и значението на космодрума Байконур, който ще спре работа през 2022г. и по-нататък ше бъде напълно заменен от новия. "Восточный" се намира се в Далечния Изток, в Амурска област, близо до селището Углегорск. Общата му площ е 1035 км².

Първото изстрелване на ракета-носител се планира през 2015 г., а първият пилотиран космически кораб - през 2018 г.

Изграждането на космодрума не мина без скандали. На 17 януари 2015г., изтича присъдата Сергей Островски, главен инженер на проекта за оборудване на космодрума, който бе осъден за присвояване на средства в особено големи размери. 

През декември миналата година пък бе арестуван и бившият шеф на "Далспецстрой"(компанията, извършваща строежа на космодрума), Юрий Хризман с обвинение за разхищение в размер на 1,8 млрд руб. Аналогични мерки са приложени към бившия главен счетоводител на "Далспецстрой" Владимир Ашихмин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!