Как костилките от маслини могат да заменят пластмасата

OFFNews 28 януари 2019 в 14:14 12238 0

Докато светът започва борбата с мащабните токсични отпадъци пластмаса, нейният заместител може да дойде от неочаквано и вкусно място.

Уви, съвсем наскоро светът отвори очите си за опасността от пластмасовите опаковки, която използваме и изхвърляме всеки ден. Милиони тонове от тях се изливат в океаните всяка година, смесват се с храната на водните обитатели и малко по малко ги унищожават.

Но трима турски изследователи - една жена и двама мъже - вярват, че може би са създали продукт, с който можем да заменим пластмасата за еднократна употреба. Той идва от устойчив, възобновяем източник: маслините.

За тях разказва Би Би Си.

Идеята им хрумнала, след като единствената дама в групата - Дуйгу Илмаз, им разказала, че баща ѝ има навика да гълта и костилките от маслините. Започнали да проучват състава им и открили съдържащо се целулозно вещество. И така Мехмет Емин Оз, Ахмет Фатих Аяс и Илмаз започнали да рециклират отпадъците от фабриките за зехтин в домашна лаборатория. Създали продукт, който допринася за устойчивото поддържане на екосистемите.

Сега продуктът им се използва в електрониката и пакетирането на храни.

1 килограм от тяхната биопластмаса намалява емисиите въглероден диоксид с 6 кг.

С нея тази година стъпили в Силициевата долина. За нея получили и награди и продължават да разработват продукта си.

Екипът им вече е създал 3.5 тона екологична пластмаса от 5 тона костилки от маслини.

Ако не променим системата, до 2050 г. няма да има живот в моретата ни, казват те и с това съзнание продължават усърдно работата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови