Мимикрия, марихуана и ебола: на гости на научния форум Ratio (снимки)

OFFNews 18 октомври 2014 в 17:05 4393 0

Какво представлява мимикрията? Как да преценяваме информацията онлайн? И кога най-сетне ще можем да се заселим на Марс? Отговорите на тези и други въпроси бяха дадени днес по време на петото издание на форума за популярна наука Ratio.

Интересен и закачлив момент на Ratio тази година беше и т.нар. Никола "Ебола" Кереков - човекът, който с готовност обясняваше на всеки желаещ за набралия популярност вирус ебола.

Скоро очаквайте и видеозаписи на лекциите от форума.

Специален гост лектор на форума по темата за мимикрията беше световно известният биолог и защитник на еволюцията д-р Джери Койн.

Д-р Койн е биолог, преподавател в Университета в Чикаго и автор на блога "Защо еволюцията е вярна?" (Why Evolution is True). Активно коментира въпросите на еволюционната генетика, като работи основно с плодовите мушици Drosophila.

По време на Ratio д-р Койн обясни как мимикрията се използва еволюционно от различни видове. Мимикрията е не просто интересен естетически феномен. Тя дава доказателства за естествения отбор и предоставя на учените конкретни идеи за това как този ефект се създава еволюционно при различни организми.

Втората тема на Ratio беше на д-р Юлиян Караджов относно как различни поляризирани обществени теми като глобалното затопляне, ГМО и употребата на марихуана се представят сензационно в медиите, как могат да се провеждат селективни изследвания с определена комерсиална цел и как сами да проверяваме фактите и източниците зад новините.

Третият лектор на Ratio бе д-р Владимир Божилов, доктор по астрофизика и астрономия и научен редактор на сп. BBC Знание. Темата му на Ratio беше "Марс: Неразказан", в която се говореше за последните научни резултати от изследвания на червената планета, какви проекти предстоят, както и кога ще можем да заселим Марс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!