Гъбите се оказаха по-умни, отколкото ги мислехме

OFFNews 28 ноември 2014 в 09:53 12667 0

Професор Тосиюки Накасаки от Future University Hakodate, Япония, показва как прости създания като мицелът на жълтата плесен могат да обработват информация и са способни да решават трудни лабиринти.

Проучвания, проведени през последните години, ни карат да приемем, че гъбите в някакъв смисъл са разумни.

Биохимията на гъбите е много по-близо до биохимията на животните, отколкото до растенията. Но най-интересното е, че мицелът условно може да се счита за разумен - доказано е, че той е в състояние да планира, да събира и използва информация, да разбира своето положение в пространството и най-интересното е - да предава тази информация на своите потомци - частите, отделени от майката мицелна мрежа.

Това се доказва от професор Тосиюки Накагаки от Университета на Хокайдо.

Професорът "обучил" мицелът на жълтата плесенна гъба да търси в лабиринт захар, която тези гъби много обичат. Нито една мишка или плъх не са показвали такива невероятни резултати! Да запомни лабиринт с такава сложност от първия път, не винаги е в състояние да направи и човек.

След това, Тосиюки дълго експериментирал с гъбите и върхът на тяхната съвместна дейност е "гъбена схема на железопътната мрежа в Япония": професорът разположил на картата парчета захар в районите на големите градове и скоро получил точен, икономичен и ефективен план на маршрутите, до голяма степен надминаващ параметрите на реално съществуващата схема на пътищата.


Ако разглеждатме мицела като аналог на мозъка, той също изпраща прости сигнали до милиони клетки, създавайки това, което ние смятаме за мислене, разумността на гъбите става обяснима. У висшите гъби има дори нещо подобно на нашите сетива. 

Всъщност точно тези "сетива" обикновено наричаме гъби (за тях ходим в гората и пържим  с масло). Но тези образувания по мицела са само "перископи", с които мицелът решава някои проблеми - да разбере какво е времето, да пусне спори, да привлече насекоми и да ги отрови за да се натори гигантския подземен мозък - мицел. 

Зловещо? Но я си представете перспективите на една бъдещо съвместно сътрудничество - компютри, комуникация.

Всъщност, това е вече реалност - ние живеем във фактическа симбиоза с гъбите. Те са вече в нас - в червата, по гениталиите, в бронхите, устата, под мишниците и по краката, навсякъде, където е тъмно и влажно. Никой не е застрахован от тези заболявания, причинени от гъбичките, наречени "микози".

Хитро, тайно и полека ни завладява една нова цивилизация - тази на гъбите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!