Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В Румъния е имало крокодили

OFFNews 08 януари 2023 в 12:45 8616 1

Gavialis gangeticus

Снимка Уикимедия

Gavialis gangeticus

В Румъния са живели крокодили. Вкаменелости от вид, който днес се среща в Югоизточна Азия, откри група изследователи от Университета "Бабеш-Боляй" (UBB) в Клуж-Напока, съобщава БТА, като се позова на агенция "Аджерпрес".

"Група палеонтолози от Университета "Бабеш-Боляй" в Клуж-Напока (Влад А. Кодря, Венцел Мартон: Лаборатория по палеотериология), Музея "Цара Кришурилор" в Орадя (Венцел Мартон) и Музея "Брукентал" в Сибиу (Николае Триф) доказаха съществуването на територията на Румъния на вкаменелости на гръбначно от вид крокодил от групата на гавиалите. Крокодилите от групата на гавиалите днес живеят в Южна и Югоизточна Азия и са полуводни", посочва източникът.

Най-известният от тях е индийският гавиал (Gavialis gangeticus). Отличават ги издължените и тесни муцуни, снабдени с множество сключващи се зъби, специализирани за типичната им храна: риба.

"Въз основа на някои зъби от скалите в Турну Рошу изследователи, специализирани в проучването на вкаменелости на гръбначни животни, установяват, че такива крокодили са присъствали в този район през палеогена, преди около 34-48 милиона години. В онези времена топлите и плитки води на океана Тетис са миели наскоро появилите се планини, които днес принадлежат към Фагарашките планини. Изолирани зъби на крокодили там са събирани в продължение на повече от век, но никога не са били изследвани достатъчно внимателно. Те произхождат от няколко индивида, като въз основа на съществуващите вкаменелости са разграничени поне пет морфологични форми. Въз основа на специфичните особености те са били отнесени към някои примитивни форми на гавиали, открити в началото на геоложката им история", се посочва в съобщението за пресата.

Според изследователите техните вкаменелости в Южна Трансилвания имат особено значение по две причини: от една страна, те доказват наличието на нова група вкаменени гръбначни животни в Румъния, а от друга, позволяват да се предположи миграция от Северозападна Африка към румънските земи.

"Споменатите изследвания ни позволяват да предположим, че те произхождат от близък предшественик на Maroccosuchus, крокодил, известен от западната част на океана Тетис. Изчезването на тези крокодили от Румъния във времето, последвало отлагането на скалите в Турну Рошу, вероятно е породено от климатичните промени, настъпили на границата между еоцена и олигоцена, когато можем да говорим за голяма климатична криза, предизвикала появата на първите ледени шапки в Антарктида. Напълно ясно е, че изследването на фосилите в Румъния все още има много неизвестни аспекти, които трябва да бъдат разкрити.

Резултатите са публикувани в "North Western Journal of Zoology".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews